Nijemci savjetuju: Nikada ne točite gorivo u jutarnjim satima, evo i zbog čega

Njemački automobilski klub (ADAC) savjetuje stanovnike Njemačke neka ni u kom slučaju ne toče gorivo u jutarnjim satima jer je ono tad najskuplje.

Tipičan vrhunac cijene dizela u jutarnjim satima je viši nego u bilo kojem trenutku u ostatku dana i to otkako ADAC ispituje razvoj cijena goriva, prenosi magazin Fenix.

Prema analizi ADAC-a, gorivo je u jutarnjim satima znatno skuplje nego navečer. U maju je razlika između najveće cijene u prometu u jutarnjim satima i najniže cijene dizela u večernjim satima bila više od 16 centi.

To je dvostruko više nego prije godinu dana i najveća vrijednost koju je prometni klub ikad utvrdio u godišnjoj analizi od 2015. godine.

Za Super E10 raspon cijena je također porastao u odnosu na prethodnu godinu i iznosio je oko 10 centi.

Posebno visoke cijene goriva u jutarnjim satima kritizirao je ADAC-ov stručnjak Jürgen Albrecht. Prema njegovoj ocjeni, cijena je bila najviša oko 7 sati ujutro.

Tada je dizel gorivo bilo u prosjeku 12, a Super E10 više od 6 centi iznad dnevnog prosjeka. S druge strane, kasno navečer dizel je bio oko 5 centi ispod dnevnog prosjeka, a E10 nešto manje od 4 centa.

Dnevna krivulja pokazuje ukupno sedam valova za obje vrste goriva. Prvi se diže od nešto prije 5 ujutro do 7 ujutro.

Cijene tada naglo padaju sve do 9 sati ujutro, prije nego što ponovno lagano porastu do 10 sati. Odatle ide postupno prema dolje u valnom kretanju.

Prema analizi ADAC-a, najjeftinije vrijeme za točenje goriva u maju je bilo između 18 i 19 sati i između 20 i 22 sata.

Tako je bilo i prethodnih godina. ADAC napominje kako noću gotovo da nema promjena cijena na srednjoj razini.

U junu su se zbog trenutnih pomaka mijenjale cijene“, rekao je Albrecht, misleći na smanjenje poreza početkom mjeseca, koje je popraćeno velikim pomakom na tržištu goriva.

Ali razdoblja od 18 do 19 sati i od 20 do 22 sata vjerovatno su još uvijek posebno dobra. Vozači bi također trebali paziti na promjenu cijena i svjesno promovirati konkurenciju svojim ponašanjem točenja goriva. A ako morate napuniti gorivo ujutro, činite to u manjim količinama“, poručio je Albrecht.

Prema saopćenju ADAC-a, u ocjenu su bile uključene cijene praktički svih benzinskih pumpi u Njemačkoj u maju.