Od sutra u KS besplatna vakcinacija protiv bjesnila, čipovanje, sterilizacija životinja

U Kantonu Sarajevo od sutra počinje besplatna vakcinacija protiv bjesnila, tretiranje protiv parazita, čipovanje, sterilizacija ili kastracija životinja u devet veterinarskih stanica.

Veterinarske stanice u kojima će se akcija provoditi su Kantonalna veterinarska stanica na Ilidži, i privatne veterinarske stanice “4PET” i “TimVet Kvadrant” u Novom Sarajevu, “Tataragić” u Centru, “Provet” u Vogošći, “Di-vet” u Ilijašu, “Mr.Pet” i “Vet life” u Novom Gradu i “Vet” u Hadžićima.

Ministar privrede KS Adnan Delić potpisao je danas s KJP “Veterinarska stanica” d.o.o. Sarajevo i osam veterinarskih stanica u privatnom vlasništvu sporazume za provođenje mjera veterinarsko zdravstvene zaštite pasa i mačaka, odnosno besplatnu vakcinaciju, dehelmintizaciju i identifikaciju, kao i podmirenje troškova za provođenje mjere sterilizacije/kastracije pasa i mačaka.

Potpisivanjem ovih sporazuma već od sutra na nekoliko različitih lokacija u KS građani će imati besplatne usluge sterilizacije/kastracije ljubimaca, antiparazitne tretmane i vakcinaciju protiv parazita. Ista usluga dostupna je i za pse i mačke bez vlasničkog staranja“, kazao je ministar Delić.

Pružanje navedenih usluga odnosi se i na čipovane i na nečipovane životinje sa i bez vlasničkog staranja, te u besplatne usluge spada i čipovanje i označavanje ušnim markicama životinja bez vlasničkog staranja, saopćeno je.