Održan sastanak Dodika i Putina u Sankt Peterburgu: “S BiH imamo određenih poteškoća”

U Sankt Peterburgu je održan sastanak člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dodik je za RTRS rekao da je sastanak sa Putinom bio pun razumijevanja i otvorenosti, da je razgovarano o više tema, prije svega političkih, poput uloge Rusije kao garanta Dejtonskog sporazuma.

On je istakao da je Putina informisao da se Christian Schmidt predstavlja kao visoki predstavnik u BiH ikao nema odluke Savjeta bezbjednosti UN o tome.

Dodik je rekao da je razgovarano i o važnim infrastrukturmnm pitanjima i da je potvređeno opredjeljenje da se gradi gasovod u Republici Srpskoj i dvije elektrane, jedna kod Prijedora, druga kod Banjaluke.

On je naveo da je ruskog predsjednika informisao i o tome da se ljudima iz Republike Srpske uvode sankcije, uključujući i njega.

Dodik je rekao da ga je Putin pozvao na novi sastanak u septembru, na kojem će biti ratzgovarano o realizaciji projekata.

Rusija ostaje značajan faktor odlučivanja u SB UN”, istakao je Dodik.

“S Bosnom i Hercegovinom imamo određenih poteškoća”

Na sajtu Kremlja objavljen je dio Putinovog obraćanja Dodiku na početku sastanka na kojem je Putin rekao kako visoko cijeni Dodikov stav po pitanju sankcija.

Razvili smo jako dobre odnose otkako ste na čelu Republike Srpske, ali i u sadašnjem svojstvu”, rekao je Putin zahvalivši Dodiku na dolasku u Sankt Peterburg.

Izrazio je nadu da mu je boravak bio koristan i zanimljiv.

Nažalost, u sadašnjim uslovima, s Bosnom i Hercegovinom imamo određenih poteškoća vezanih za pristupanje sankcijama, ali znamo vaš stav i visoko ga cijenimo.

Uprkos svim poteškoćama, odnosi se nastavljaju i razvijaće se, posebno s onima koji te odnose žele održati. A koliko ja znam, ti si jedan od tih ljudi”, rekao je Putin članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Dodik: “Nema sankcija Rusiji, bile bi manje od najmanjeg komarca na svijetu”

Rusija ostaje značajan faktor svjetskog odlučivanja, kazao je Dodik nakon sastanka.

Prenio je da Rusija u Savjetu bezbjednosti ostaje snažna.

Dodao je da je bilo govora i o mandatu Altea-e.

Ipak, Dodik je u obraćanju medijima nakon sastanka u negativnom kontekstu spomenuo i Njemačku i njene namjere.

Oni silom hoće da nametnu politička rješenja”, kazao je Dodik.

Ocijenio je da je održan “veoma važan, prijateljski sastanak, pun važnih tema, političkih, u vezi Dejtona”.

Ponovo sam obavijestio gospodina Putina da onaj koji se predstavlja kao visoki predstavnik nema mandat”, dodao je on.

Dvije gasne elektrane bit će izgrađene u RS, obećao je Dodik, dogovoreno je sve, naglašava sa menadžerom Gasproma Aleksejem Milerom.

Istakao je da je potrebno riješiti papirologiju između BiH i Srbije.

Dodik kaže da je obavijestio Putina i u vezi izgradnje rusko-srpskog hrama u Banjaluci.

Rusija nastavlja da vodi svoju autentičnu politiku koja ima cilj da zaštiti svoje interese. Obavijestio sam Putina da se prema našim ljudima i prema meni uvode sankcije zapada, da se 2. oktobra provode izbori. Pozvao me je da opet u septembru dođem”, kazao je Dodik.

Bilo je govora i sankcijama.

Oni visoko cijene to što nismo dio sankcija Ruskoj federaciji. A i svjesni su da to ne bi ugrizlo Rusiju, bilo bi manje od najmanjeg komarca na svijetu”, kaže Dodik.

Dodao je da RS ne odustaje od svojih nadležnosti, ali da ne želi uzeti ništa od BiH što po Ustavu pripada njoj.