Oglasio se Semir Efendić o parkingu na Alipašinom: “Idealan spin, načelnik obećao pa slagao i sada naplaćuje”

Danas je poprilično aktuelna tema parking na Alipašinom Polju obzirom da su građani održali protest.

Nezadovoljni su, kako kažu, što se odjednom počeo naplaćivati parking ulici Bajrama Zenunija.

Građani tvrde da ih ja općinska administracija na čelu s Semirom Efendićem prevarila.

Saglasni su da se igralište izmjesti kako bi se na ovom prostoru izgradio parking sa zelenilom.

Parking koji je nedavno napravljen bio je besplatan, međutim, od 1. juna postavljena je rampa uz upozorenje firme “Lokom” da građani uklone automobile.

Međutim, građani nisu bili baš blagi kao što smo mi u ovom uvodnom dijelu teksta, pa načelnika optužuju da je lažov, prevarant i slično.

O svemu se oglasio i sam načelnik Efendić koji kaže da tako izgleda idealan spin.

Neko obećao besplatan parking, pa slagao i sad hoće da naplaćuje. Pa nije Zimbabve. Od prvog dana i zahtjeva za izgradnju novog parkinga u ulici Bajrama Zenunija zahtjev, pa i uslov od strane građana i Savjeta MZ bio je da parking bude zatvorenog tipa za stanare samog naselja.

Da bi se organizovalo upravljanje i čuvanje parkinga to naravno ima troškove. Nakon izgradnje parkinga zbog prigovora jednog broja stanara koji su propustili učešće u javnim zborovima građana po pitanju načina korištenja parkinga provedena je anketa među svim stanarima okolnih zgrada koji imaju automobile i ponovo je većina građana bila za to da parking bude zatvorenog tipa uz naplatu i da prednost za rezervaciju mjesta imaju stanari koji zbog velikog broja uposlenika poslovnih subjekata ne mogu doći do parking mjesta.

Više od 100 građana odmah se i prijavilo za korištenje parkinga i rezervaciju mjesta. Bez obzira na to nije se vršila naplata sve do zatvaranja Trga za automobile koji su se do tada vozili i parkirali u pješačkoj zoni.

Nakon zatvaranja trga na parkingu je počeo haos i pritisak na Općinu da se ispoštuje prvobitni plan i dogovor da parking bude zatvorenog tipa sa prednosti korištenja za stanare naselja koji za tim izraze želju“, kazao je Efendić.

Tvrdi da je u pitanju i kampanja pojedinih kandidata za Savjet MZ, ali i ističe da je Općini potpuno svejedno da li će se naplaćivati.

Jedan broj kandidata na izborima za Savjet MZ koji su održani 20. marta ove godine, a koji nisu izabrani od strane građana, na pitanju upravljanja parkingom pokušavaju praviti političku kampanju. Sa aspekta općine potpuno je svejedno hoće li se parking naplaćivati ili ostaviti slobodan za parkiranje kao i većina ostalih, ali zbog specifičnosti lokacije i ogromnog broja uposlenika privatnih i javnih firmi u neposrednoj blizini slobodno korištenje parkinga je veoma otežano pa skoro i nemoguće za stanare koji žive u blizini.

Zbog navedenih razloga i zahtjeva velikog broja građana koji su od prvog zbora građana na temu problema sa parkiranjem, a zatim kroz anketu u kojoj su učestvovali svi stanovnici naselja koji koriste automobile i koji su se prijavili za korištenje parkinga uz naplatu, od 1. juna parking je stavljen pod upravljanje JP Lokom kako bi se korištenje omogućilo stanarima naselja.

Alternativa tome je da parking bude otvoren kao i svi ostali gdje zbog vozila uposlenika okolnih firmi (kojima je također ponuđena alternativa sa druge strane Bilevara Meše Selimovića koju ne koriste jer je lakše parkirati kod zgrada) stanovnici naselja teško ili nikako ne mogu doći do parking mjesta.

Ono što je definitivno je to da pješačka zona više neće biti poligon za vozanje i parkiranje, nego prostor namijenjen pješacima“, zaključio je Efendić.

“Građani su sami izabrali naplatu i čuvanje parkinga na Alipašinom Polju”

I Općina se zvanično danas oglasila, a saopćenje nije drugačije od onoga što je i Efendić rekao.

Podsjetimo, kako su mediji objavili građani su kazali da je naprasno načelnik Semir Efendić promijenio mišljenje i stavio rampe, iako o tome ranije nije bilo riječi.

Ipak, u objašnjenju Općina navodi da su sami građani tako izabrali, a sve kako bi se riješilo zauzimanje parking prostora građanima od strane firmi koje se nalaze tu.

Obavještavamo javnost da je inicijativa za izgradnju većeg parkinga u ulici Bajrama Zernunija 2018. godine potekla od stanara obližnjih zgrada i Savjeta mjesne zajednice, i da je u samom startu dogovoreno da se parking čuva 24 sata, što podrazumijeva određene troškove.

Prije početka izgradnje parkinga održano je nekoliko zborova građana na kojima je donesen zaključak da se izgradi parking u toj ulici i zatvori šetnica u ulici Trg solidarnosti za motorni saobraćaj“, naveli su iz Općine.

Dodaju da su građani bili anketirani i da su sami izabrali da se vrši nadzor parkinga uz naknadu, i prema onome što Općina navodi većina njih je bila za to.

Nakon završetka izgradnje parkinga u ulici Bajrama Zenunija, pristupilo se provođenju ankete među građanima o načinu korištenja parking mjesta s obzirom na to da je novoizgrađeni parking bio uzurpiran od strane zaposlenika okolnih poslovnih subjekata, te da ponovo građani nisu bili u mogućnosti parkirati vozila.

Stoga je ponovo provedena anketa među građanima, od kojih je dvije tećine bilo za korištenje parkinga uz naplatu (od 303, njih 209 se izjasnilo sa za, a 94 je odgovorilo ne)“, pojašnjavaju iz Općine.

Zatim su, navodi Općina, 103 građana rezervisala parking prostore.

Nakon toga uslijedile su naredne ankete, gdje su članovi Savjeta MZ putem plakata postavljenih na svaki ulaz u stambenu zgradu obavijestili građane da se u Mjesnoj zajednici mogu prijaviti i rezervisati parking mjesto. U sklopu te aktivnosti 103 stanara su se izjasnila za rezervaciju parking mjesta, koja će se čuvati tokom 24 sata uz naplatu troškova čuvanje.

Javno preduzeće Lokom od 1. juna, preuzelo je upravljenje i 24 – satno čuvanje parkinga u toj ulici, kako je i dogovoreno sa građanima na sastancima“, zaključili su iz Općine.