Općina Stari Grad se ogradila od programa ispred Katedrale i osudila postupak firme Hayat d.o.o.

Povodom brojnih reakcija javnosti zbog programa koji je izveden isped Katedrale, u organizaciji Hayat d.o.o. Sarajevo, Općina Stari Grad obavještava javnost da nije dozvolila održavanje ovakvog programa i ograđuje se od neprimjerenih sadržaja izvedenih na ovoj lokaciji.

Kako su kazali, Hayat d.o.o. obratio se Općini Stari Grad zahtjevom za izdavanje javne površine na Trgu Fra Grge Martića u svrhu pripreme snimanja emisije Hayat production show.

U svom zahtjevu nisu naveli sadržaje koji će biti emitovani, niti izvođače koji će nastupiti“, navode iz Općine.

Podsjetili su na uslov koji je prekršen.

Upravo kako bi se izbjegle ovako neugodne situacije i emitovanje sadržaja koji ne priliče užoj gradskoj jezgri, Općina Stari Grad Sarajevo je putem Službe za investicije i komunalne poslove izdala saglasnost za privremeno korištenje javne površine u kojem su jasno propisani uslovi, među kojima posebno ističemo:

‘Da se poštuje javni red i mir kako se ne bi narušio dignitet i svetost Katedrale, građana i stanara susjednih objekata’“, kazali su iz Općine.

Dodaju i da snimci svjedoče da se desilo upravo suprotno, odnosno da je Hayat d.o.o. prekršio uslove.

Snimci koje gledamo od te večeri prikazuju upravo suprotno, te smatramo da je Hayat d.o.o. prekršio uslove navedene u odobrenju za korištenje javne površine i izigrao naše povjerenje. Zbog toga oštro osuđujemo njihov postupak i neprimjerene sadržaje emitovane na mjestu gdje se strogo mora voditi računa o porukama koje se šalju“, navodi se dalje.

Iz Općine su uputili izvinjenje građanima.

Općina Stari Grad Sarajevo upućuje izvinjenje svim građanima, posebno rektoru Katedrale srca Isusova monsinjoru Anti Meštroviću i Vrhbosanskoj nadbiskupiji zbog nekorektnog ponašanja korisnika javne površine kojima ubuduće neće biti dozvoljeno korištenje ovog prostora“, zaključuju iz Općine.