Poslanici SNSD-a spriječili uvođenje mjera za smanjenje cijena goriva

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu spriječili su usvajanje mjere koje bi dovele do smanjenja cijena goriva u BiH.

Naime, Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH zatražio je da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti inicijativa kojom se trebalo zadužiti Vijeće ministara da donese odluku o privremenoj suspenziji carinskih stopa kod uvoza euro dizela, lož ulja i benzina, a što bi imalo pozitivnu posljedicu u vidu smanjenja cijene goriva i općenito smanjenja negativnih efekata inflacije.

Iako su 23 poslanika bila za to da se ova tačka uvrsti u dnevni red sjednice, zbog četiri glasa protiv i tri suzdržana kako su glasali poslanici iz SNSD-a i njihovi partneri iz Kluba poslanika Srpski klub, ova inicijativa nije dobila podršku u prvom krugu glasanja, piše Fokus.

Iako bi u drugom krugu glasanja ova inicijativa vjerovatno prošla, predsjedavajući Doma Nebojša Radmanović (SNSD) nije htio da se Kolegij odmah usaglašava o ovom pitanju, a što je preduvjet za drugi krug glasanja.

Podršku iz istog razloga nije dobio ni prijedlog poslanika Borislava Borenovića (PDP) i Saše Magazinovića (SDP ) da se razmatra Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama.

Borenović je podsjetio da se cijene goriva na benzinskim pumpama primiču iznosu od četiri KM , te da je ono što se može uraditi je da se ukinu akcize što je Predstavnički dom već uradio .

Ovo je formalni apel Predstavničkog prema Domu naroda PS BiH koji odugovlači i stopira ukidanje akciza na gorivo i koliko toliko olakša građanima i privredi“, kazao je Borenović, podsjetivši da su delegate SNSD-a u Domu naroda bili protiv ukidanja akciza.

Zastupnica Snježana Novaković-Bursać (SNSD) nazvala je ove prijedloge predizbornima, te je u raspravi kazala da SNSD nije siguran da li bi ove mjere i pomogle građanima, kao i da će “SNSD pomoći direktno građanima” kroz povećanje plata.

Zastupnici SNSD-a replicirao je poslanik Saša Magazinović.

Dogovorite sa sobom, jeste li za ukidanje ili niste, kažete da ste za, pa ispričate neku drugu priču. Informišite nas kad ćete biti sigurni. Imali ste 110 dana da odlučite. Kada ćete biti sigurni u efekat ukidanja akciza? Koji su to stručnjaci, vanzemaljci koji to analiziraju i kada će shvatiti da kad se ukinu akcize da dolazi do pojeftinjenja goriva.

Kažete najbolji odgovor je direktna pomoć, zar nije ovo direktna pomoć? Živite li u istom svijetu sa vašim glasačima ili u nekom paralelnom? U ovoj priči nema entiteta, nema Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih, možete pomoći građanima ali vi 110 dana razmišljate da li ste sigurni da će gorivo pojeftiniti za 30 ili 40 feninga ako se ukinu akcize“, kazao je Magazinović.