Rani toplotni val u Evropi znak je da se globalno zagrijavanje nastavlja

Evropu je ovih dana, od Sredozemnog pa sve do Sjevernog mora, pogodio toplotni val sa temperaturama višim od prosječnih za ovo doba godine.

Meteorolozi kažu da je toplotni val došao neuobičajeno rano i da je to znak da se globalno zagrijavanje nastavlja.

Temperature u maju i junu dostižu visine koje su ranije u Evropi bile uobičajene tokom toplih dana u julu i augustu, prenosi agencije.

U nekim dijelovima Španije i Francuske, temperature su i 10 stepeni više od prosijeka za ovo doba godine“, rekla je Clare Nullis, glasnogovornica Svjetske meteorološke organizacije u Ženevi.

Širom Francuske izdata su upozorenja od šumskih požara. Tokom prošle sedmice u toj zemlji temperatura je prelazila 39 stepeni, a i noću je neuobičajeno toplo.

U Velikoj Britaniji također je zabilježen najtopliji dan u godini do sada sa temperaturom od 32,4 stepeni Celzijusa.

U Njemačkoj već ima posla za vatrogasce koji su ovih dana gasili nekoliko šumskih požara blizu Berlina, a najavljeno je da će se vrućine nastaviti i tokom vikenda.

Stručnjaci kažu da globalno zagrijavanje već utječe na padavine i isparenja, što ima posebno negativan utjecaj na poljoprivredu, industrije i divlje životinje.

U dijelovima Evrope događaji na otvorenom zabranjeni

Javni događaji na otvorenom zabranjeni su na nekim područjima Francuske dok je Evropu zahvatio rekordan toplotni val.

Na jugozapadu Francuske oko grada Bordeauxa otkazani su koncerti i velika javna okupljanja.

U četvrtak su dijelovi Francuske dostigli temperaturu i do 40 stepeni Celzijusa što nije do sada zabilježeno u ovom periodu godine, a očekuje se da će temperature dostići vrhunac danas, prenosi BBC.

Naučnici su rekli da su periodi intenzivne vrućine sve češći i dugotrajniji kao posljedica globalnog zagrijavanja.

Španija, Italija i Velika Britanija također bilježe visoke temperature u ovom mjesecu.

Privatne proslave, poput vjenčanja, i dalje će biti dopuštene.

Svi se sada suočavaju sa zdravstvenim rizikom“, rekla je lokalna dužnosnica Fabienne Buccio radiju France Bleu.

Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je ljude da budu izuzetno oprezni i ne izlažu se vremenskim prilikama ako to ne moraju.

Državna meteorološka stanica Meteo France saopćila je da je ovo najraniji toplotni val koje je ikada pogodio zemlju, a uzrokovan je masom vrućeg zraka koja se kretala sa sjeverne Afrike.

Temperature bi u Parizu mogle dostići 39 stepeni Celzijusa, a suše su također povećale rizik od šumskih požara, upozorili su iz Meteo France.

Imam 86 godina, ovdje sam rođena, ali mislim da je ovo najgori toplotni val koji sam ikad vidjela“, rekla je Jacqueline Bonnaud novinskoj agenciji AFP u Toulouseu.

Povećana upotreba klima-uređaja i ventilatora prisilila je Francusku da uvozi električnu energiju iz susjednih zemalja, izjavio je operater za električnu energiju RTE.