Rusi tvrde da su ubili 51 državljanina BiH u Ukrajini bez objave imena, MVP nema potvrdu za to

Ministarstvo odbrane Ruske federacije objavilo je tablicu koja, kako tvrde, sadrži broj “plaćenika” koji su se došli boriti u Ukrajinu protiv Rusije.

Naveden je broj ubijenih, broj onih koji su napustili Ukrajinu, te broj preostalih u Ukrajini.

Rusko ministarstvo odbrane prati i bilježi prisutnost svakog stranog plaćenika u Ukrajini”, objavili su na svojim web stranicama.

Tvrde da u borbene operacije nisu uključeni samo “plaćenici” nego i oni koji su došli obučavati ukrajinske vojnike te pomagati u popravcima zapadnog oružja koje je poslano u Ukrajinu.

U tablici koju su objavili Rusi tako tvrde da su u Ukrajinu od 24. februara, dakle od početka ruske invazije, stigla i 167 državljana BiH na ukrajinsku stranu.

Od toga, tvrdi rusko ministarstvo odbrane, 51 je ubijen, 46 je napustilo zemlju, te da ih je s jučerašnjim datumom u Ukrajini ostalo još 70.

Prema podacima koje je objavilo rusko ministarstvo odbrane, po broju “plaćenika” u Ukrajini, prva je Poljska s 1.831, druga je Rumunija sa 504, a treća Velika Britanija sa 422.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da se od početka invazije, za Ukrajinu borilo 6.956 “plaćenika”, od kojih je njih 1.956 ubijeno, a 1.779 je napustilo zemlju.

Ovi podaci nisu nezavisno provjereni i lako je moguće da se radi o ruskoj ratnoj propagandi.

Reagovali iz Ministarstva vanjskih poslova BiH

Denis Hadžović, šef kabineta ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković za N1 je kazao da su informacije iz ruskog ministarstva odbrane da je od početka invazije na Ukrajinu tamo stiglo 167 bh. državljana jednostrane.

Iako rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da je 51 državljanin Bosne i Hercegovine ubijen te da je 46 njih napustilo zemlju, kao i da je s jučerašnjim datumom u Ukrajini navodno ostalo 70 naših državljana, Hadžović kaže da nema zvanične potvrde ove vijesti.

Radi se o jednostranoj informaciji iz Rusije. Naša ambasada kao i Ministarstvo vanjskih poslova BiH ne raspolaže nikakvim informacijama koje bi potvrdile ove navode. Kao što smo i ranije demantovali informacije o broju bh. državljana koji učestvuju na ratištu u Ukrajini, sada također navodimo da nemamo nikakvih informacija o broju poginulih”, kazao je Hadžović.

Rusi objavili i informacije o hrvatskim plaćenicima, susjedi također negirali

Rusko ministarstvo obrane objavilo je također da su na ukrajinskoj strani poginula 74 hrvatska “plaćenika”, a ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske (MVEP) poručuje da nije upoznato s tim informacijama te poziva na suzdržavanje od širenja neprovjerenih informacija.

MVEP nije upoznat s navedenim informacijama”, stoji u saopćenju.

Dodaje se da u “prilog tome govori činjenica da Veleposlanstvo RH u Ukrajini od početka ruske agresije na Ukrajinu nije izdalo nijednu sprovodnicu”.

MVEP zato poziva na oprez.

Stoga, apeliramo na suzdržavanje od širenja nepovjerenih informacija osjetljive naravi”, saopćilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo obrane Rusije objavilo je u petak tablicu s navodnim brojem ubijenih stranih “plaćenika” koji se bore za Ukrajinu protiv ruskih napadača.

Rusi tvrde i da je 51 Hrvat napustio Ukrajinu pa se trenutno na ukrajinskoj strani bori 79 Hrvata.