Ryanair uvodi linije s tuzlanskog aerodroma kojih do sada nije bilo

Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT) i niskobudžetna aviokompanija Ryanair imaju velike planove u budućnosti – izjavio je direktor tuzlanskog aerodroma Dževad Halilčević.

S obzirom da se kasno ušlo u pregovore s kompanijom Ryanair, trenutno se s MAT-a može putovati za Stockholm (Švedska) i Memingen (Njemačka), ali prilikom kreiranja zimskog reda letenja i ljetnog za sezonu 2023. godine, prema najavama direktora Halilčevića, uvest će se nove linije prema gradovima i državama kojih do sada nije bilo u ponudi.

Prošle sedmice je zvanično objavljeno potpisivanje ugovora sa novim avioprevoznikom. Došla nam je najveća aviokompanija u Evropi po broju prevezenih putnika, broju aviona u floti, jer ih imaju preko 500, sa 3.000 dnevnih zračnih operacija, a imaju 90 i više baznih aerodroma. S ovim ugovorom dobijamo svi, odnosno naši putnici, ali i aerodrom“, kaže Halilčević.

Međunarodni aerodrom Tuzla je bazni aerodrom za mađarsku niskobudžetnu kompaniju WizzAir, a Halilčević ističe kako su iz WizzAira reducirali broj letova na pojedinim linijama dok avioni ne lete za Eindhoven u Nizozemskoj.

WizzAir trenutno smanjuje broj polazaka sedmično, reducirao je neke linije sa 3 na 2, sa 2 na 1. Mi smo posvećeni saradnji s WizzAirom, radimo na uvođenje trećeg baznog aviona, ali moramo smanjiti poslovni rizik uvođenjem novih kompanija i ne samo Ryanair već i drugih“, kaže on.

Ryanair će na MAT poslati avion Boing 737 koji ima kapacitet oko 180 putnika.

Cijene koje su objavili kreću se od 19.90 eura. Važno je reći da je aerodrom u Stockholmu posve drugi od onog na koji slijeću avioni WizzAira. Vrlo brzo očekujemo povećanje broja operacija Ryanaira i to je naša tendencija“, kazao je Halilčević.