Sarajevo je od danas bogatije za 55 doktora nauka: “Spas za Bosnu i Hercegovinu je da postane društvo znanja”

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj, prorektori i dekani fakulteta promovirali su danas 55 kandidata na čast doktora nauka.

Na svečanosti u Narodnom pozorištu obratiti su se premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić, i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Obraćajući se prisutnima, premijer Forto je podsjetio da su nauka i istraživanje direktno povezani s progresom društva i da se uložena sredstva vraćaju četverostruko.

Vi ste karika koja povezuje privredu, društvo, umjetnost, kulturu…, vi ste jedini koji nas mogu povesti naprijed“, naveo je premijer Forto.

Konstatirao je da se vremena mijenjaju, da BiH možda nikada neće vratiti titulu industrijskog giganta te da je spas za Bosnu i Hercegovinu da postane društvo znanja, da se multiplicira primjer danas promoviranih doktora.

Akademska zajednica se ne čuje. Živimo u društvu u kojem je Duning-Kruger efekt toliko pomeo javni prostor, u kojem svako ko nešto zna sebe preispituje, a ljudi koji nemaju pojma tvrde da su u pravu. Vas 55 ovdje to vrlo dobro to zna.

Vi od danas, noseći tu predivnu doktorsku titulu, preuzimate odgovornost, ne samo da u svom radnom radnom i akademskom okruženju radite ispravno, već morate i istupiti u javnost”, kazao je premijer Forto.

Kako je dodao, ne možemo dozvoliti da na televizijskim ekranima, pred milionima gledalaca, u raspravama o vakcinaciji jednaku težinu nosi osoba koja je nešto pročitala na Googleu i osoba koja se cijeli život bavi istraživačkim i naučnim radom.

U javnosti je udar na nauku, vi ste na udaru, susrest ćete se s tim da se vaši naučni stavovi propituju. Morate biti akademska zajednica za koju kada se pomene, svi stanu mirno. Ja sam spreman stati mirno kada vi nešto govorite.

Morate se izboriti za javnu riječ i ne smijete nikada ustuknuti pred lažima, populistima, onima koji zagovaraju teorije zavjere. Preuzmite odgovornost kad nosite svoje doktorske titule, borite se se za istinu, čestitam vam i računam na vas”, poručio je, između ostalog, premijer Forto.

Ministrica Nikolić danas je navela da ovaj svečani čin označava trenutak kada društvo prepoznaje i slavi postignuća, zalaganje i odricanje, potcrtava da je od danas naše društvo bogatije i snažnije, da je sposobnije da na kreativan način odgovori na vrlo kompleksne izazove sa kojima se suočavamo i lokalno i globalno.

Nadam se da ste spremni i motivisani da prihvatite ove izazove, da ste spremni da gradite sarađivačke mreže sa svim ljudima dobre volje kako bi svoje znanje i kreativnost aplicirali, stvarajući nova inovativna rješenja koja će oblikovati svjetliju budućnost Bosne i Hercegovine ali i planete”, navela je ministrica Nikolić.

Prema njenim riječima, od doktora se očekuje mnogo, da odgovorno iskoriste moć znanja, da svojim ličnim primjerom, odgovornošću i akademskim integritetom pokrenu radikalnu promjenu društva i uvedu nas u eru industrije 4.0 koja označava stvaranje simbioze između fizičkog i kibernetičkog, sajber svijeta, te otvara neslućene mogućnosti unapređenja svih aspekata života.

Zamišljajte, stvarajte i stremite ostvarenju onoga što se danas čini nemogućim. Stvorite odgovornu, otvorenu, inkluzivnu, slobodoumnu i progresivnu BiH u kojoj će povjerenje biti odgajano, u kojoj će dignitet i integritet biti cijenjeni, prepoznati i poštovani.

Nemojte izgubiti želju da proučavate, da razumijete svijet oko sebe. Budite nesebični, podijelite svoje znanje i stvorite novu dodatnu vrijednost za sve. Ohrabrite druge da krenu težim putem, da prihvate izazove da ponude rješenja, da stalno uče i napreduju.

Sigurna sam da ćete biti uzdanica i ponos vaše porodice, Univerziteta u Sarajevu i BiH”, poručila je ministrica Nikolić.

Rektor Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Rifat Škrijelj naglasio je da je 55 kandidata koji su, kao i sve prethodne generacije doktora nauka i umjetnosti UNSA prošlo izrazito zahtjevan put akademskog napredovanja i usavršavanja, ispunjen brojnim izazovima i odricanjima.

Već sutra, naša društvena zajednica, opterećena brojnim poteškoćama i problemima kojima, na žalost, svakodnevno svjedočimo, očekuje i treba vaš predani i potpuni angažman u nauci, akademiji i zajednici, koji će našoj državi Bosni i Hercegovini omogućiti da na svoje unutrašnje i vanjske izazove odgovori djelovanjem koje će, između ostalog, biti zasnovano i na vašem naučnom i stručnom doprinosu i radu.

Ističem ovo zbog toga što, sagledavajući cjelinu globalnih i nacionalnih iskušenja sa kojima se suočavamo, smatram da sebi ne smijemo dopustiti luksuz da budemo tihi posmatrači bremenite svakodnevnice. Da bi se ozbiljno prihvatili ove uloge koju, iskreno se nadam, prepoznajte i prihvatate, morate ostati posvećeni izvrsnosti u svom naučnom i akademskom djelovanju“, naveo je, između ostalog rektor Škrijelj.

Kako je dodao, naučna i akademska izvrsnost, osim što će osigurati dalje naučno napredovanje i postignuće, gradi i autoritet znanja i nauke u društvu, što je od neprocjenjive važnosti, jer samo znanje i nauka, vođeni humanističkim i civilizacijskim vrijednostima, imaju potencijal da pomognu u zaustavljanju spirale negativnih kretanja i pokrenu pozitivne procese održivog i humanog razvoja.

Stremeći ka društvu znanja, Univerzitet u Sarajevu danas je promovirao devet kandidata na čast doktora medicinskih nauka, osam kandidata na čast doktora tehničkih nauka, po četiri kandidata na čast doktora ekonomskih i pravnih nauka, po tri kandidata na čast doktora političkih i zdravstvenih nauka, po dva kandidata na čast doktora socioloških, književnih, historijskih i hemijskih nauka, te po jednog kandidata na čast doktora islamskih, društvenih, sigurnosnih, kriminoloških, upravnih, književnohistorijskih, lingvističkih, psiholoških, prehrambeno-tehnoloških, poljoprivrednih, kompjuterskih, bioloških, matematičkih i biotehničkih nauka, kao i doktora nauka socijalnog rada i doktora nauka fizike.