Savjeti za vozače koji kreću na put: Preporučuje se putovanje u jutarnjim ili večernjim satima

Zbog visokih dnevnih temperatura preporučuje se putovanje u ranim jutarnjim ili večernjim satima, a ukoliko se ipak putuje tokom dana savjetuju se češće pauze.

Prije polaska na putovanje savjetuje se i provjera potrebne dokumentacije za osobe i vozilo, te provjera stanja na putevima i graničnim prelazima.

Zbog sanacionih radova na vijaduktu Klopče na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, saobraća se preticajnom trakom, dok su vozna i zaustavna traka zatvorene za saobraćaj.

Radovi se izvode i u zoni petlje Sarajevo sjever, gdje se saobraća usporeno.

Druga faza radova

Danas počinje druga faza radova na izgradnji pristupnih puteva za autoput A-1 u mjestu Ševaš Njive na magistralnom putu Žitomislići-Počitelj.

Na ovoj dionici vozila će saobraćati naizmjenično, jednom trakom.

U toku su deminerski radovi na magistralnom putu Cerik – Lončari (na dionici Cerik-pijaca “Arizona“).

Radnim danima u vremenu od 08:30 do 16 sati na snazi su polusatne obustave saobraćaja, uz 15-minutna propuštanja vozila.

Za vrijeme obustave u funkciji je i alternativni pravac Cerik – Brčko – Orašje.

Deminerski radovi izvode se i na magistralnom putu Bosanski Brod – Odžak (na lokalitetima Poloj i Liješće), zbog čega u vremenu od 08 do 16 sati također dolazi do polusatnih obustava saobraćaja,uz 15-minutna propuštanja.

Na magistralnom putu Jajce – Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Granični prijelaz

U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i puteve: Donji Vakuf – Travnik (Komar), Žepče – Zenica (Golubinja), Ripač-Dubovsko i Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice – Bazik).

Na putu Rudo – granični prijelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.