Šefik Džaferović reagovao na Dodikove izjave: “NATO-u ne treba saglasnost entiteta”

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine pozdravio je odluku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva o slanju vojnih eksperata u našu zemlju.

Kako je kazao, time će se osnažiti NATO štab u Bosni i Hercegovini, te pružiti praktična podrška našoj zemlji u borbi protiv cyber prijetnji.

NATO štab u Bosni i Hercegovini, kao pravni sljednik izvorne međunarodne vojne misije, postoji na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, a uz to ima već raniji pristanak vlasti Bosne i Hercegovine za svoje djelovanje.

NATO štab, pravnim aranžmanima koji regulišu ovo pitanje, ima pravo i obavezu da širi svoje kapacitete, po svojim procjenama sigurnosne situacije u BiH, te mu za to nije potrebna saglasnost vlasti BiH, a naročito mu nije potrebna saglasnost vlasti entiteta”, kazao je Džaferović.

Svi relvantni nalazi ukazaju da je situacija u Bosni i Hercegovini u proteklih godinu dana opasna i zabrinjavajuća, uslijed secesionističkih aktivnosti vlasti entiteta RS, dodao je.

Posebno su zabrinjavajuće posljednje najave člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS da čeka samo pogodan trenutak za secesiju, kao i izjave predsjednika Vlade tog entiteta da je formirana neustavna agencija za lijekove i da će RS, uprkos odlukama Ustavnog suda, insistirati na razgradnji institucionalne strukture BiH Ako Dodik i društvo misle da mogu ići u projekat rušenja Dejtonskog sporazuma i ustavnog poretka, a da u tome neće biti zaustavljeni, grdno se varaju.

Nadalje, mi smo u Bosni i Hercegovni imali u proteklom periodu žestoke cyber napade, zbog kojih su škole u oba entiteta bile paralizirane. Ne vidim ko bi imao razumne razloge da se protivi jačanju kapaciteta BiH, u oblasti borbe protiv cyber napada.

Očigledno je da su protiv toga samo proruske političke snage, čija je uloga da otvaraju prostor za te cyber napade i destabilizaciju. Obaveza svih u BiH i euroatlantske zajednice jeste da se tome suprotstavimo”, istakao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Podsjetimo, Dodik je danas izjavio da ne postoji nijedan legalan put kojim bi britanski vojni stručnjaci ušli u Bosnu i Hercegovinu, ali da je to, kako tvrdi, “manir stare kolonijalne sile koja nikada nije kucala na vrata svojih kolonija, kako oni Bosnu i Hercegovinu očigledno vide”.