Skandalozno obraćanje u NSRS: Negiranje genocida i slavljenje sarajevskog atentata

Predsjednik SPS-a Goran Selak tokom današnjeg obraćanja u NSRS iznio je niz skandaloznih i neprimjerenih izjava.

Između ostalog komentarisao je genocid u Srebrenici nazvavši ga “događajem”.

Govoreći o historijskim vezema ruskog i srpskog naroda, Selak je naveo niz situacija iz prošlosti koje su razlog zašto, kako je kazao, Srbi vole Rusiju.

Predsjednik SPS-a je u sali NSRS poručio kako je ruski car Nikolaj Romanov pomogao vaskrs Srbije i omogućio “slobodarski pucanj” Gavrila Principa, da “ne bude pucanj u prazno”, iako je tada Princip pored austrougarskog prijestolonasljednika nadvojvode Ferdinanda ubio i njegovu trudnu ženu Sofiju…

Volimo Rusiju zato što je car Nikolaj Romanov spasio iscrpljenu srpsku vojsku nakon golgote u Albaniji, pomogao vaskrs Srbije i omogućio slobodarski pucanj Gavrila Principa da ne bude pucanj u prazno. Volim Rusiju jer je spriječila da moj srpski narod dobije vještačku historijsku konotaciju genocidni narod”, kazao je Selak.

U nastavku obraćanja negirao je genocid u Srebrenici.

Moram naglasiti da postoje neki koji prihvataju kvalifikaciji događaja u Srebrenici kao genocid i još je žalije što sjede u Vladi RS. To malo kukolja ne znači da žito nije zdravo i da naše klasje ne stoji uspravno”.

Na kraju Selak je poručio kako entitet Republika Srpska treba da unapređuje neraskidive veze sa maticom Srbijom.

Šta je rekao Kalabuhov?

Podsjetim, ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov kazao je u ponedjeljak kako mu je velika čast što se obratio u NSRS kao jedini ambasador te zemlje koji je to do sada uradio.

Kazao je kako se Rusija, kao garant Dejtonskog sporazuma, dosljedno zalaže za striktno poštivanje konstitutivnost naroda i dva entiteta od kojih je “sastavljena” Bosna i Hercegovina.

Uvjereni smo da decentralizovana arhitektur Daytona osigurava normalno fukcionisanje oba entiteta i predastavlja okvir za normalna život konstitutivnih naroda i ostalih. Smatramo da će spoljno uplitanje i nametanje rješenja imati dalekosnažne posljedice.

Moramo konstatovati ulogu jednog dijela međunarodne zajednice i sebična želja da se implementira njihova politička agenda, posebno kroz nametanje euroatlantskih integracija što je dovelo do korozije Dejtonskog sporazuma”, kazao je Kalabuhov.

Osvrnuo se i na imenovanje “njemačkog državljanina” Schmidta za visokog predstavnika u BiH ocijenivši i to kao primjer loše politike MZ-a.

Jednako pogubnim smatram sankcije protiv političara koji vode nezavisnu politiku. Sankcije nezavisnim medijima u RS također zaslužuju osudu. Poštujem suvereno pravo Bosne i Hercegovine da realizuje vanjskopolitičke prioritete, ali imamo i mi pravo naglasiti probleme sa pristupanjem BiH savezima koji provode neprijateljske politike protiv Rusije”, poručio je ruski ambasador u NSRS, prenosi N1.

Igor Kalabuhov je istakao želju da se “prošire veze” sa Bošnjacima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini, ali da je nesumnjivo kako je RS “ključni partner Moskve”.

Također, kazao je i kako se radi na otvaranju ambasade Rusije u Banjaluci.

Na kraju svoga obraćanja u Narodnoj skupštini Kalabuhov je govorio o ratu u Ukrajini i uvođenju sankcija Rusiji.

Zapad iskrivljuje ciljeve ‘specijalne operacije’ u Ukrajini. Vjerujemo da veze između Rusije i BiH imaju veliki potencijal. Činjenica je da se Bosna i Hercegovina odbila pridružiti sankcijama Rusiji dovela je do porasta izvoza iz BiH u Rusiju. Usprkos insinuacijam da je BiH uvela sankcije Rusiji i zato Bosnu i Hercegovinu svrstavamo u prijateljske države”, naveo je ambasador Rusije i kao potvrdu takvih prijateljskhi odnosa naveo je “produžetak ugovora o snabdijevanju plina na istim uslovima”.