Smail Prevljak ponovo heroj Zmajeva: Bosna i Hercegovina u Zenici savladala Rumuniju!

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u Zenici je uspjela da s minimalnih 1:0 savlada Rumuniju u 2. kolu Lige nacija!

Heroj Zmajeva ponovo je bio fantastični Smail Prevljak, koji je bio strijelac jedinog gola na utakmici, a podsjećamo, i prije tri dana je pogodio u Helsinkiju i donio bod našem državnom timu protiv Finske.

Sada BiH sa Finskom dijeli prvo mjestu grupe 3 Lige B Lige nacija, pošto obje selekcije imaju po četiri boda. Iza je Crna Gora s 3, dok je Rumunija na začelju bez bodova.

Sjajno su otvorili utakmicu bh. fudbaleri i od starta žestoko pritiskali zadnju liniju Rumuna, a prva šansa viđena je u 6. minuti. Sanjin Prcić je šutirao, ali je izblokiran.

Izveo je nakon toga nekoliko kornera Amer Gojak, ali nisu Zmajevi uputili šut ka golu.

U 16. minuti prvi opasniji napad Rumuna. Sijevnula je kontra nakon jednog kornera Zmajeva, ali na kraju je Marin šutirao loše – pored gola.

Dvije minute poslije Rumunija je mogla, odnosno i morala povesti. Nestvarnu grešku napravila je odbrana Zmajeva, Puşcaş je čak i zaobišao Ibrahima Šehića, poslao loptu ka golu, ali u posljednji tren je stiže Anel Ahmedhodžić i spašava BiH.

Vidjeli smo sjajan prodor Harisa Duljevića u 22. minuti, ali njegov centaršut na kraju ipak nije pronašao Edina Džeku pred golom Rumuna. Nakon kornera je slabo glavom loptu zahvatio Siniša Saničanin.

Nakon toga je potpuno opao tempo utakmice i Zmajevi su opet izgledali bezidejno, a u 37. minuti su imali mnogo sreće. Veliku šansu za Rumuniju imali su Puşcaş i Burcă. Šut prvog je zaustavio Šehić, a onda je drugi loptu poslao pored gola sa svega 6-7 metara.

U 42. minuti se u šansi iznenada našao i Manea, ali je izblokiran od strane Saničanina. Minut poslije je BiH uputila prvi šut u okvir gola. Džeko je šutirao, ali golman Niță hvata loptu uz minimalne poteškoće.

Sami finiš poluvremena donio je još nevolja za Šehića, pošto je nakon jednog centaršuta s lijeve strane lopta odsjela na prečki našeg gola…

Na startu drugog poluvremena nije bilo mnogo uzbuđenja, a prva je zaprijetila Rumunija u 54. minuti. Marin je ostao sam na povratnoj lopti, ali je šutirao visoko preko gola.

Deset minuta poslije je izblokiran jedan dalekometni pokušaj Amira Hadžiahmetovića, a u 68. minuti BiH je povela!

Sjajno je tada po lijevoj strani probio Haris Duljević, potom i centrirao, a loptu odbija golman Rumuna Nita i ona dolazi pravo do Smaila Prevljaka. Prevljak je bio priseban i poslao ju je u mrežu za 1:0!

Izvršio je nakon toga selektor gostiju Iordanescu čak četiri izmjene, bacio sve karte u napad i pokušavali su Rumuni da se spase poraza.

Ipak, finiš susreta nije donio uzbuđenja, iako su Rumuni u 92. minuti imali lijepu priliku da ugroze gol Šehića. Dosuđen iim je faul na 17 metara, ali centaršut Cicaldaua uhvatio je Šehić!

Ostalo je 1:0 i Zmajevi konačno slave jednu pobjedu!