Tarik Jažić: Sarajevo je i kasaba i kozmopolitski grad i svi su dobrodošli

Sarajevo je i kasaba i kozmopolitski grad, te kao takav je jedinstven spoj istočne i zapadne kulture, sjecište civilizacija i jedinstveno mjesto u kojem su svi dobrodošli i za svakoga ima mjesta.

Međutim, novinar index.hr, gospodin Duhaček, ili nikada nije bio u Sarajevu, ili je kroz zlonamjeran pokušaj htio predstaviti naš grad u negativnom kontekstu kako bi njegov medij dobio na čitanosti.

Piše: Tarik Jažić

Idemo redom… Prvo je potrebno objasniti etimološko značenje riječi kasaba. Korijen riječi dolazi iz arapskog jezika i označava utvrdu grada, sjedište okruga.

U Osmanskom Carstvu se ovo značenje vezivalo za naselja gradskog tipa i to ona naselja u kojima su se stekli određeni demografski, privredni i urbano-geografski uvjeti.

Međutim, u pejorativnom značenju, pojam kasabe se koristi za označavanje provincijske zaostalosti, što je definitivno bio i kontekst u kojem je novinar index.hr portala spomenuo glavni grad Bosne i Hercegovine.

Evidentno je da on tu provincijsku zaostalost pronalazi u jednom, sporadičnom i izdvojenom slučaju, sa jasnom političkom porukom usmjerenom ka rušenju integriteta jedne od političkih partija koje djeluju na prostoru Bosne i Hercegovine.

Svojim pokušajem degradiranja ljudi koje okuplja ta politička partija, i pravljenjem pravog bosanskog lonca od članka u kojem je pokušao napisati svašta nešto, a u konačnici ništa, ovaj novinar je uvrijedio veći dio stanovnika Sarajeva, a naš grad u javnosti prikazao kao da je “Sarajevo bilo napredniji grad u drugoj polovici 90-ih godina nego danas“, što je apsolutno mnogo dalje od istine.

Zakon o javnom redu i miru je gotovo isti i za prostor Sarajeva i za prostor Zagreba – u pogledu skidanja i općenja na javnom mjestu.

Nikakav kulturni performans ne može biti iznad Zakona. Da se isti ovaj performans održavao na Trgu bana Jelačića, bio bi brže prekinut nego u Sarajevu, a o glumcima i organizatorima ovakvog performansa bi se pričalo danima.

I niko iz Sarajeva ne bi poslao poruku da je Zagreb kasaba jer je stao u zaštitu zakona svoje države.

I za kraj, hrvatska politička scena je možda čak i više zatrovana nacionalizmom i fašizmom nego bosanskohercegovačka, tako da index.hr ima dovoljno aktuelnih tema o kojima može pisati, bez da se kroz jeftine populističke tekstove osvrće na stanje u Sarajevu i jasne političke igre i ranu kampanju koja se sprema za oktobarske izbore u Bosni i Hercegovini.

Drage komšije, dobrodošli ste u Sarajevo, i kasabu i kozmopolitski grad!