U bh. gradu danas izmjeren 41 stepen, Sladić najavljuje moguće nevrijeme danas

Prvi pravi toplotni val ove godine donio je značajan porast temperature u svim gradovima BiH.

Mostar je danas zvanično i najtopliji grad u državi.

Tako je danas u 16 sati prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) u Mostaru izmjereno, čak, 41 stepen Celzijusa!

Najveći grad na Neretvi je to svrstalo među najtoplije gradove u Evropi. Prema stranici Weather Online Mostar se nalazi na prvom mjestu najtoplijih gradova u Evropi.

Međutim, kako su temperaturne vrijednosti daleko veće na suncu, živa u termometrima se danas približavala i 50-om podjeljku, pa su građani sklanjali u klimatizirane prostore.

O visokim temperaturama u Mostaru oglasio se i mladi bh. meteorolog Nedim Sladić.

On je na svom Facebook profilu potvrdio da je izmjerena temperatura iznosila 41 stepen Celzijusa.

Nakon Hrvatske i njihovog Knina i mi imamo prvu, služebnu, četerdeseticu u 2022. godini. Mostar u 16:00 mjeri čak 41 °C (prema službenim podacima FHMZBiH).

Rekord za juni mjesec je 41,2 °C od 29.06.2006. Dakle, jasno je da mu i ne treba puno do novog.

Hm… / Sladić: Do kada nas očekuju “paklene vrućine”?
Zanimljivo će biti pratiti potencijalni novi rekord, ali i ovaj jutros najavljeni nestabilni sistem koji se trenutno drži pograničnog područja i sporo premješta prema jugu u sjeverozapadnoj visinskoj struji.

NOTHAS (Vlado Spiridonov, Mlađen Ćurić, Nedim Sladić, Boro Jakimovski, 2020) za utorak, 28.06.2022.

Iako bi Mostar mogao danas dogurati i do 41 °C, naš NOTHAS u njegovom zaleđu danas u kasno poslijepodne crta i mogućnost izraženijeg pljuska sa grmljavinom uz izražene vrijednosti CAPE parametra (konvektivni energetski potencijal – skoro do 4000 J/kg). Bit će zanimljivo danas pratiti razvoj situacije“, naveo je Sladić.