Ukinuta oslobađajuća presuda “ravnogorcima”

Sud Bosne i Hercegovine uvažio je žalbu Državnog tužilaštva i ukinuo presudu kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić oslobođeni optužbe za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine te odredio održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem.

U predmetu ‘Dušan Sladojević i drugi’ za 15. juni zakazan je početak glavnog pretresa pred Vijećem Apelacionog odjeljenja”, kazali su u Državnom sudu.

Prvostepenom presudom Suda BiH koja je izrečena 16. decembra 2021., oslobođeni su optužbe da su se u jutarnjim satima 10. marta 2019. godine, u organizaciji višegradskog opštinskog odbora “Ravnogorskog pokreta”, okupili na Trgu palih boraca u Višegradu, na kojem je bilo pripadnika pokreta iz Srbije i Crne Gore, u uniformama i sa zastavama, koji su kasnije vozilima otišli na lokalitet Dobrunske rijeke, poznat kao “Draževina”, javlja BIRN BiH.

Sladojević se tereti da se, kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske”, nakon izvršenog postrojavanja obratio prisutnima i predao raport optuženom Aleksiću, pri čemu su prisutni koristili terminologiju koja izaziva strah.

Lečić je oslobođen optužbe da je ispred hotela “Višegrad” započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Tužilaštvo je na ročištu održanom 18. maja zatražilo ukidanje prvostepene presude, uz obrazloženje da je neodrživa i da pravo na slobodu govora, na koju se poziva u prvostepenoj presudi, podrazumijeva i odgovornost i da ne može ugrožavati prava drugih, dok je Odbrana žalbu ocijenila neosnovanom i predložila potvrđivanje prvostepene presude.