Ukrajinska misica kroz primjer Melihe Varešanović pozvala dame da se dotjeraju i izađu na ulice

Misica iz Ukrajine Anastasiia Lenna pozvala je žene iz svoje zemlje da se po uzoru na našu Melihu Varešanović da se dotjeraju i na taj način pokažu otpor i nesalomljivost duha.

Lenna je postala poznata još na početku rata kada je pozirala sa oružjem u rukama želeći podići svijest o dešavanjima u svojoj zemlji.

Anastasia je tada u početku bila meta ismijavanja jer se, u trenutku kada su se Ukrajinke pridruživale vojsci i odlazile u pravu borbu, ona fotografisala sa oružjem.

Ona kroz primjer naše Melihe Varešanović koja je, što je dobro poznato svima, nastala pod opsadom Sarajeva želi poručiti damama da se ne predaju.

U svojoj objavi na Instagramu opisala je Melihu, ali i bol koju su svi naši građani trpili godinama.

Žena na fotografiji je iz stare sarajevske porodice koju je slomio rat. Ovdje joj je 38 godina. Sarajevo je pod opsadom. Ona i njena sestra pokopale su majku. Ošišala je svoju dugu kosu, jer je za nju bilo nemoguće brinuti – bez vode, bez šampona. Našminkala se, odjenula svoju omiljenu haljinu i zaputila se gradom na posao, riskirajući da je na svakom koraku pogodi snajperist“, napisala je Lenna.

Dodala je da Meliha svom neprijatelju ne ugađa strahom.

Međutim, ona ne bježi, ne ugađa neprijatelju svojim strahom, ne daje materijal novinarima koji vole fotografirati ranjene i uplakane žrtve. Hoda uzdignute glave uz vojnike, uz zidove skladišta zaštićenih vrećama s pijeskom“, navodi u Anastasiija.

Dodala je kako je fotografija, čiji je autor Tom Stoddart preminuo lani 17. novembra, obišla najveće svjetske publikacije, učinivši Melihu slavnom ženom.

Melihi je danas šezdesetak godina. I dalje radi, nosi Chanel kostime i dobro se sjeća jutra kada je hodala i nosila jedino što se moglo suprotstaviti cinizmu i destrukciji – svoju ljepotu i dostojanstvo, tiho govoreći: ‘Nećeš nas slomiti’. Dakle, dame, ispravite ramena, ispravite držanje i idite na besplatno fotografiranje“, poručila je Anastasiia želeći ohrabriti svoje sunarodnjakinje koje se i danas suočavaju sa ratom.

Očekivano ova objava doživjela je veliku podršku na društvenim mrežama.

U komentarima, mnogi su se složili kako ih se priča o Melihi jako dojmila, a neki su uzvratili i komentarom: “Slava Ukraini, Slava Bosni“.