Foto: N. M./ Sarajevska sehara

Upaljeni žuti meteoalarmi zbog visokih temperatura i mogućeg nevremena

Jutros je u Bosni umjereno do preteženo oblačno vrijeme, a u Hercegovini vedro.

Temperature zraka izmjerene u 08 sati iznosile su: Bjelašnica 14; Ivan-sedlo 18; Bugojno 19; Bihać, Drvar, Livno, Tuzla 20; Gradačac, Jajce, Sarajevo 21; Grude, Sanski Most 22; Zenica 23; Mostar 24 °C.

Danas će u Bosni preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno sunčano. Poslije podne u Bosni sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Ponegdje na istoku su moguće intenzivnije padavine, rijetko praćene gradom, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini jugozapadni. Dnevna temperatura od 27 do 32, na jugu do 34 °C.

U Sarajevu prije podne sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. Poslije podne porast naoblake praćen lokalnim pljuskovima. Dnevna temperatura oko 31 °C.

Za većinu BiH aktivni meteoalarmi

I za danas su upaljeni meteoalarmi za većinu područja u Bosni i Hercegovini zbog visokih temperatura, ali i zbog mogućih pljuskova s grmljavinom.

Meteoalarmi zbog visokih temperatura aktivni su za Bihać, Mostar, Sarajevo, Tuzla, Banja Luka, Prijedor, Trebinje.

Zbog najavljenih nevremena aktivni su za Sarajevo, Tuzla, Banja Luka, Foča, Višegrad.

Upozorenje za Sarajevo je aktivno za visoke temperature od 00:00 do 17:00, odnosno od 15:00 do 19:00 za nevrijeme.

Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće.

Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije vrlo mlade osobe“, glasi upozorenje za glavni grad.

Kakvo će vrijeme biti do kraja sedmice?

U četvrtak, sutra, u Bosni će biti umjereno, ponegdje pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima, ponegdje praćenih grmljavinom. U Hercegovini pretežno sunčano.

Poslije podne umjeren porast naoblake na sjeveru Hercegovini može usloviti lokalne pljuskove. Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini jugozapadni.

Jutarnja temperatura od 16 do 21, na jugu do 24, a dnevna od 26 do 31, na jugu do 34 °C.

U petak prije podne pretežno sunčano. Poslije podne porast naoblake može usloviti lokalne pljuskove.

Jutarnja temperatura od 16 do 21, na jugu do 24, a dnevna od 29 do 34 °C.

U subotu prije podne umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku dana smanjenje nablake. Poslije podne u centralnim i istočnim područjima Bosne su mogući loklani pljuskovi.

Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 25, a dnevna od 28 do 34 °C.

U nedjelju sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 29 do 35 °C.