Video/ Bokser koji je “izgubio razum” i udarao uprazno preminuo u bolnici

Prije nekoliko dana svjetsku javnost šokirao je snimak boksera koji je “izgubio razum” i počeo da udara uprazno.

Na šokantan način proteklog vikenda okončan je meč lake kategorije na lokalnoj priredbi u Južnoj Africi – bokser Simiso Butelezi je iznenada izgubio kontrolu i počeo da se kreće ka dijelu ringa u kojem nije bilo protivnika, upućujući udarce.

Uvidjevši da Butelezi ne vlada svojim postupcima, sudija je razumno reagovao i prekinuo meč.

Ono što je scenu iz grada Durbana učinilo naročito uznemirujućom je činjenica da prije gubitka kontrole 24-godišnji Butelezi nekoliko sekundi nije dobio nikakav udarac, naprotiv, njegov rival je morao da ustaje sa poda.

Odmah po prekidu meča Butelezi je prevezen u lokalnu bolnicu, gdje mu je ustanovljeno krvarenje u mozgu, a u srijedu mediji prenose da je Butelezi preminuo usljed krvarenja.

Mediji su naveli da je u trenutku prekida u desetoj rundi Butelezi bio u vodstvu prema bodovima sudija, a u profesionalnoj karijeri nesretni bokser zabilježio je četiri pobjede i jedan poraz.

Saučešće porodici nesretnog Butelezija izjavili su zvaničnici Južnoafričke republike.

Ovaj tragičan ishod meča ponovo otvara diskusiju o tome da li su bokseri dovoljno zaštićeni, naročito na profesionalnom nivou u mečevima na 10 ili 12 rundi, tokom kojih mogu da dobiju veliki broj udaraca.

Ipak, treba naglasiti da su fatalni ishodi viđani i u amaterskom boksu.