Video/ Šta se desilo s Amelom Tukom sinoć u Parizu?

Najbolji bosanskohercegovački atletičar, srednjeprugaš Amel Tuka, osvojio je sinoć 10. mjesto u trci na 800 metara na mitingu Dijamantne lige u Parizu s vremenom 1:46,88.

Prvo mjesto, u izuzetno brzoj trci, osvojio je Francuz Benjamin Robert s vremenom 1:43,75, drugi je bio Peter Bol iz Australije s 1:44.00, a treći Nizozemac Tony van Diepen s 1:44.14.

Rijetko kada se, kada je Tuka u pitanju, desilo da izostane bilo kakav finiš našeg atletičara. Tuka je utrku završio praktično na poziciji kojom je startao.

Većinu utrke bio je 10. (dok je “zec” trčao na čelu), a potom ga je prestigao i posljedni atletičar, tako je da je Amel kao posljednji ušao u cilj.

Amel je danas prije utrke, možda dao naslutiti ono što se desilo tokom utrke.

Ono što ne znate, niti sam htio potencirati, dok ne bude prošlost, jeste to da sam u posljednje vrijeme prolazio kroz jedan teži period u svojoj dosadašnjoj karijeri, pa je i sve to uticalo na ‘lošije’ rezultate i sporije ulaženje u formu iako sam trenirao jako, jako dobro.

Čak i po povratku iz Maroka, dva dana sam se osjećao jako loše, imao sam velike mučnine, probleme sa stomakom, pa se nadam da to neće ostaviti traga na moje tijelo i da ću izvući svoj maksimum u narednim trkama”, kazao je između ostalog prije utrke.

Tuka je 5. juna, na prvom ovosezonskom mitingu Dijamantne lige, u marokanskom Rabatu s 1:46,53 bio peti. Tada je pobijedio Kenijac Emmanuel Wanyionyi s 1:45,47, koji nije nastupio u Parizu.

Drugi u Rabatu bio je Nijel Amos iz Bocvane s 1:45,66, koji je večeras bio prijavljen za nastup, ali se nije pojavio na startu. Treći je u Rabatu bio Francuz Gabriel Tual s 1:45,71, koji je večeras bio četvrti s 1:44,23.