Video/ Ukrajinski novinar otvoreno pitao Lavrova šta su sve ukrali iz njegove zemlje

Ukrajinski novinar iskoristio je posjetu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Ankari kako bi ga suočio s pitanjem o izvozu žitarica iz Ukrajine.

Podsjetimo, Lavrov je jučer boravio u Turskoj na pregovorima o uspostavi sigurnih koridora za ukrajinski izvoz žitarica.

Konferencija za novinare Lavrova i njegovog turskog kolege Mevlüta Çavuşoğlua bližila se kraju, a novinar Muslim Umerov nije mogao postaviti pitanje uprkos ponovljenim pokušajima.

Ustao je i direktno se obratio Lavrovu.

Ja sam s ukrajinske javne televizije, apsolutno želim postaviti pitanje!”, rekao je.

Osim žitarica, koju ste još robu ukrali iz Ukrajine i kome ste je prodali?” pitao je Lavrova.

Lavrov je, podsmjehujući se, odgovorio je u skladu sa dosadašnjom propagandom o “denacifikaciji”.

Vi Ukrajinci uvijek ste zabrinuti oko toga što možete ukrasti i mislite da svi tako razmišljaju. Naši ciljevi tamo su jasni, želimo spasiti ljude od pritiska neonacističkog režima.

Ne ometamo isporuku žita. Da bi žito moglo napustiti luke, gospodin Zelenski mora dati naredbu, to je sve”, odgovorio je Lavrov.

Umerov je kasnije medijima rekao da je tokom cijele presice držao ruku u zraku kako bi postavio pitanje, ali je shvatio da mu organizatori ne daju da govori, pa je odlučio ubaciti se.

Preuzeo sam rizik da ometam konferenciju za novinare jer cijela Ukrajina čeka odgovor na ovo pitanje”, rekao je.

Turski ministar vanjskih poslova rekao je nakon sastanka s Lavrovom da je UN-ov plan za nastavak izvoza ukrajinskog žita morskim koridorom “razuman” i dodao da treba još razgovarati s Moskvom i Kijevom kako bi se osiguralo da brodovi plove sigurno.

Mevlüt Çavuşoğlu rekao je da je sastanak bio plodonosan i da je iskazana volja za povratkom pregovorima i mogućim prekidom vatre.

Ruska invazija na Ukrajinu u februaru prekinula je ukrajinski izvoz žitarica preko Crnog mora, zaprijetivši globalnom prehrambenom krizom. UN je zatražio od dviju strana i susjedne Turske, članice NATO-a, da dogovore koridor za nastavak izvoza.

Dogovor bi mogao uključivati tursku pomorsku pratnju za tankere koji budu kretali iz Odese i drugih ukrajinskih luka, koje blokira ruska mornarica.

Iznesene su razne ideje u vezi s izvozom ukrajinskog žita na tržište, a najnoviji je UN-ov plan za mehanizam koji se može uspostaviti između UN-a, Ukrajine, Rusije i Turske”, rekao je Çavuşoğlu.

Smatramo to razumnim”, dodao je. “Naravno da ga i Ukrajina i Rusija moraju prihvatiti.”