Vlada KS pokriva dio troškova koncerata Stinga i Whitesneakea

Krajem prošle godine Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo zaprimilo je upit firme Starmen Dooel iz Skopja u vezi sa sufinasiranjem održavanja koncerata u okviru svjetske turneje velikih svjetskih muzičkih imena Stinga i Whitesnakea.

Iz Vlade Kantona Sarajevo su naveli da s obzirom na to da je riječ o velikim svjetskim imenima i da se održavanje koncerta Stinga u Zetri planira kao regionalno događaj u okviru svjetske turneje, Ministarstvo privrede je odlučilo da ga podrži.

Ministarstvo privrede procijenilo je da bi podrška istom donijela povrat uloženih sredstava, kako kroz ostvarivanje većeg broja noćenja, tako i kroz druge uslužne i ugostiteljske djelatnosti, prodaju suvenira, kao i zastupljenost Sarajeva u svjetskim medijima kroz izvještavanje o održavanju turneje ovog umjetnika svjetske A kategorije”, naveo je ministar privrede KS Adnan Delić.

Smatra da ovakvi koncerti Sarajevu mogu donijeti, ne samo trenutnu (povećanje broja turista i prihod ugostiteljskim objektima), već i dugoročnu korist.

Koju možemo ostvariti kroz promociju i predstavljanje svjetske turneje ovih muzičara u svjetskim medijima, obzirom da će se Sarajevo promovirati kao jedna od lokacija na kojima se održava regionalni koncert u okviru ove turneje.

Stoga mislimo da je ovo ulaganje invsticija koja će se vratiti u iznosu značajnijem od ulaganja, obzirom da će velike medijske ekipe iz svijeta pokrivati ovu turneju, pa i koncerte u Sarajevu”, pojasnio je Adnan Delić.

Naveo je i da će Vlada Kantona Sarajevo pokriti troškove izdavanja dvorana Zetra i Skenderija za potrebe održavanja ovih koncerata.

S obzirom na to sa su karte rasprodate već u martu kad je planiran prvi termin održavanja koncerta Stinga koji je otkazan zbog pogoršanja epidemiološke situacije, očekuje se veliki broj posjetilaca u Sarajevu početkom oktobra kad je zakazan novi termin njegovog održavanja.

Koncerti su planirani za 19. juli 2022. godine u dvorani Skenderija, te 2. oktobra 2022. godine u dvorani Zetra u Sarajevu.