Zašto smo dozvolili da bivši oficir Armije i logošar bude “velikosrpski redar” i “čavrkojed”?

U Prijedoru je prije dva dana obilježen Dan bijelih traka kojem je prisustvovao i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Međutim, kada je nenadano došao da se obrati medijima praktično je otjeran i rečeno mu je da ne daje izjavu od strane jednog od organizatora Edina Ramulića.

Mnogi će reći sasvim opravdano branjenje da se kupe politički poeni.

Iz Ureda za odnose sa javnošću Vlade FBiH odmah je stigla oštra reakcija u kojoj N1 obavještavaju da Novaliću nije zabranjeno, nego da je zamoljen da se ne obraća prisutnima.

Dodaju da je nakon toga on, što se čuje u videu, rekao “Slažem se”, te se udaljio.

Novalić možda i nije planirao da daje izjavu novinarima, na šta se ukazuje u dopisu iz Vlade FBiH.

Novinari su po prirodi svog posla zahtjevali od premijera FBiH komentar, koji zbog reakcije organizatora nije dao, ta pomalo mučna scena je zabilježena, ali tu nije kraj priče.

Međutim, upalili su se stranački botovi, koji su reakciju Ramulića ocijenili kao da je kivan prema premijeru Novaliću ili Stranci demokratske akcije (SDA).

Ubrzo su ti botovi po društvenim mrežama zasuli Ramulića raznoraznim uvredama, ne mareći što je Ramulić bivši logoraš i oficir Armije RBiH. Ramulić je i RVI, piše N1.

On je bio zatočen u logoru Trnopolje, a u Prijedoru su mu ubijeni otac i brat. Ali to nije omelo stranačke botove, koji su ga nazvali “velikosrpskim redarom”.

Korak dalje, malo je reći, napravila je autorica portala Bosnjaci.net Elmedina Muftić. Inače, ovo nije zvanična medijska kuća, nije registrovana firma, nema aktivne Facebook stranice, niti bilo šta što može značiti neku odgovornost.

Takvih je nažalost mnogo, a kada pogledamo posljednje pisanje autorice Muftić shvatamo i zašto je jako opasno.

Da skrene pažnju sa suštine pobrinuo se velikosrpski slugan i bjelosvjetsko spadalo Edin Ramulić, koji je u stilu primitivca svjetskog kalibra, onemogućio Premijeru BiH Fadilu Novaliću da govori za medije koji su od njega tražili izjavu.

Očigledna namjera Ramulića nije bila depolitizirati skup sjećanja, nego služiti velikosrpskoj politici negiranja genocida, prekrajanja historije i na kraju poniženje žrtava genocida, a sve za vlastitu korist i dodvoravanje onima koji su sljedbenici politike genocida“, piše u tekstu autorice čiji je Facebook profil dominantno posvećen veličanju SDA.

Da se vratimo da takvi “portali” su jako opasni jer nemaju apsolutno nikakvu odgovornost… Mnogi stručnjaci smatraju da se mora stati u kraj takvim praksama, ili primorati da postanu firma ili da se ugase, jer je to jako opasna praksa ako se dozvoli da svaka osoba može napraviti neku amatersku stranicu i koristiti opasnu retoriku.

Posebno ako se vrlo često mete stavljaju osobama na ćelo.

Čovjek koji je Fadilu Novaliću zabranio, odnosno “zamolio ga” da se ne obraća medijima bio je zatočenik logora Trnopolje.

U Prijedoru su tom “velikosrpskom redaru” ubili oca i brata.

O Edinoj borbi za pravdu u Prijedoru najbolje znaju sami Prijedorčani pa ih pitajte, posebno porodice zločinaca koje je otpremio na sud ili svjedoke kojima je pružao zaštitu. To su “svetinje” u propagandi SDA. Koliko im je stalo do tih svetinja čitate danas na društvenim mrežama”, piše Prijedorčanin Refik Hodžić na Twitteru.

U vrijeme kada se izbori bliže, stranačkim botovima više ništa, pa očito ni oni koji su prošli golgote i stradanja nisu sveti. Zaštita političke lidere lažima jedini je cilj, uz 101 lični interes.

Ostaje pitanje da li će se SDA ograditi od botova, da li ima iko ko može narediti da se ne diraju neke stvari, da li se može kazniti sama stranka zbog ovakvih ispada što bi uveliko smanjilo teške napade na građane koji pokušaju bilo šta što njima ne ide u korist…