Žuti meteoalarm upaljen i danas zbog grmljavinskog nevremena

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme, dok je lokalno kiša registrovana na sjeveru Bosne.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati iznosile su: Bjelašnica 14; Drvar 17; Bugojno, Ivan-sedlo, Jajce, Sokolac i Srebrenica 18; Livno 19; Bihać, Gradačac, Prijedor, Sanski Most i Sarajevo 20; Zvornik 21; Banja Luka, Doboj, Grude, Tuzla i Zenica 22; Bijeljina, Mostar i Trebinje 24 °C.

Danas će biti umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme uz prolazne pljuskove sa grmljavinom, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 25 i 30 °C, na jugu do 34 °C.

U Sarajevu sunčanije prije podne. Oblačnije od sredine dana kada je moguć prolazan pljusak sa grmljavinom. Najviša dnevna temperatura zraka oko 28 °C.

Upaljen žuti meteoalarm

I za danas je upaljen žuti meteoalarm za većinu područja u Bosni i Hercegovini.

Kada je u pitanja Sarajevo meteoalarm je upaljen zbog grmljavine.

Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće“, navodi se u napomeni.

Osim za Sarajevo žuti meteoalarm za grmljavinsko nevrijeme upaljen je i za Banja Luku, Foču, Prijedor, Tuzlu i Višegrad.

Osim toga, za Trebinje i Mostar žuti meteoalarm je aktivan zbog visokih temperatura, koje će prelaziti 33, odnosno 34 °C.

I narednih dana nestabilno vrijeme

Sutra, u utorak, preovladavat će umjerena naoblaka ali i dalje nestabilno vrijeme. U poslijepodnevnim i večernjim satima širom zemlje se očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17 °C, na jugu zemlje do 21 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 30 °C, na jugu do 33 °C.

U srijedu u Bosni i Hercegovini djelomično vedro i dalje nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab, u Bosni sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini jugo.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 16 °C, na jugu zemlje do 18 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26 °C, na jugu zemlje do 28 °C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Vjetar slab do umjerene jačine, prije podne jugo, a u drugom dijelu dana vjetar mijenja smjer na sjever.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 16 °C, na jugu zemlje do 18 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24 °C, na jugu zemlje do 26 °C.