Ako vam poslodavac uplati 1.080 KM jednokratne pomoći, Vlada FBiH će sebi uzeti 459 KM?!

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine poziva Federalno ministarstvo finansija da hitno izmijeni član 14. Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak FBiH.

Izmjenom člana 14. Pravilnika treba se omogućiti da se pomoć radnicima u iznosu prosječne plaće od 1.080 KM oslobodi plaćanja poreza i doprinosa.

Na ovaj način, dodaju, veći broj radnika bi bio obuhvaćen isplatom pomoći, koja je predviđena Uredbom o programu pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom, koju je prošle sedmice usvojila Vlada FBiH, i radnici bi dobili veći iznos pomoć.

Inače, bez izmjene člana 14. Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak FBiH, ukoliko poslodavac isplati 1.080 KM pomoći, radnicima će biti isplaćeno 621 KM, a država će od ukupnog iznosa od 1.080 KM za sebe uzeti 459 KM. Naš cilj je da kompletan iznos od 1.080 KM dobiju radnici“, navodi se u saopćenju UPFBiH.

Podsjetimo, odredbama uredbe određeno je i da poslodavci mogu izvršiti isplatu jednokratne pomoći radniku, u visini do 1.080 KM najkasnije do 31. decembra 2022. godine.

Poslodavci će sugerirati Vladi da se jednokratna pomoć može isplaćivati sukcesivno u sljedećem periodu koji ne smije biti kraći od šest ili osam mjeseci kumulativno do iznosa 1.080 KM.

Bitno je napomenuti da veliki broj kompanija nije u mogućnosti da jednokratno isplati svim radnicima ovaj iznos.

Udruženje poslodavaca FBiH članstvom obuhvata kompanije koje predstavljaju oko 40 posto od ukupnog broja zaposlenih u Federaciji BiH.