Analitičari o Izetbegovićevoj izjavi: “Idiotizam čovjeka koji ne shvata gdje živi!”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izrekao je nekoliko suštinski besmislenih izjava, u kojima ponovo prijeti i prebrojava, i to u vremenu zategnutih političkih odnosa zbog Izbornog zakona i ukupne situacije u državi.

Na stranačkom skupu u Hadžićima on je, bez konkretnog povoda, još jedanput govorio o vojnoj snazi Bošnjaka, a od poruka koje je uputio više zabrinjava samo aplauz njegovih istomišljenika.

Prebrojali smo se, koliko lovaca imamo, koliko ima mladih ljudi, koliko dronova imamo i dalje neću, ali samo da znate…“, kazao je Izetbegović.

Umjesto da se bavi problemima građana, siromaštvom, cijenama hrane, energenata i teškom zimom na pragu, Izetbegović prijeti susjedima, smatra politički analitičar Enver Kazaz.

Dodaje da je militarizacija politika u BiH doživjela svoj vrhunac i da ova zemlja od rata do danas nije imala militantnije politike čiji su eksponenti Dodik, Čović i Izetbegović.

Radi se o tupavom, nedoraslom govoru koji graniči s idiotizmom i koji nas u postojećoj situaciji napetosti oko Schmidtovog pokušaja nametanja Izbornog zakona vodi u pravi politički haos. Izetbegović nije samo pokazao politički diletantizam nego i politički idiotizam“, ističe Kazaz.

Akademik Žarko Papić za Avaz je kazao da su i protesti pred zgradom OHR-a opravdano mogli biti usmjereni protiv daljnjih etničkih podjela u BiH, ali su zloupotrebom, pa i ratobornim izjavama koje ih prate, i sami postali faktor podjela.

Papić se pita je li nekome stalo da se Bošnjaci i Hrvati potpuno podijele.

Prebrojavanje pušaka, dronova, prethodne izjave da su Bošnjaci najviše naoružani, to je prijetnja ratom. Pa je li neko zaboravio početak 1992. godine? Bukvalno je riječ o tome i to bi, na ovaj ili onaj način, trebalo sankcionirati“, smatra Papić.

Profesor Berko Zečević, stručnjak za odbrambene tehnologije, kaže da je izjava o robotima zastrašujuća iz nekoliko razloga.

Dronove dizajniraju mladi ljudi, njima upravljaju vrlo mladi, a ne stari ljudi, servisiranje dronova vrše mladi ljudi. A kad se svedemo na zemlju u kojoj je data ta izjava, od čovjeka koji već dugo učestvuje u vlasti, onda vidimo da taj čovjek ne shvata gdje se nalazi“, kaže Zečević.

Uslijedile su i brojne druge reakcije, a niti jedna nije blagonaklona prema Izetbegoviću.

Posebno je bolna njegova izjava da mlade planira zamijeniti robotima, što je izazvalo podsmijehe na društvenim mrežama.