Andrej Plenković: “Smjer koji je naumio visoki predstavnik je dobar i koristan za BiH”

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je danas u Mostaru da smatra da smjer koji je naumio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je dobar i koristan za BiH.

Kazao je da reakcije bošnjačkih stranaka mnogo govori.

Vidim da su dosta razotkrivajuće rekacije stranaka, posebno onih bošnjačkih, na inicijativu visokog predstavnika, što po meni dosta govori. Smjer je dobar, prilično uravnotežen koji vodi računa o svim konstitutivnim narodima i građanima u BiH. Vjerujem da bi jedan takav potez doveo do kvalitetnijeg funkcioniranja i formiranja predstavničkih tijela i kasnije izvršne vlasti nakon izbora u BIH”, istaknuo je Plenković.

Hrvatskoj je u interesu, dodao je, stabilna, demokratska, uključiva i BiH, gdje će Hrvati biti ravnopravni.

Na tome radimo kontinuirano i na tome se zalažemo, ali i ukazujemo i partnerima u međunarodnoj zajednici”, rekao je.

Pojasnio je i razlog njegove posjete BiH, rekavši da su došli kao prijatelji BiH, kao predstavnici Vlade i glavne političke stranke u Hrvatskoj koja vodi računa o hrvatskom narodu u BiH kao ravnopravnom konstitutivni narodu.

Razgovarali su sa svim aktualnostima i dogovarali za dalje. Želim ponoviti kako su Hrvatska i BiH izrazito vezane dvije susjedne zemlje, zemlje koje puno toga približava, i želimo pomoći BiH u njenim reformskim naporima, osobito na putu za EU.

Glavna samo zemlja koja se zalaže da BiH dobije što skorije kandidatski status. Radili smo na tome da se 14 prioriteta suzi na manji broj ključnih kriterija. Vjerujem da su ovdje u BiH svi to prepoznali”, rekao je Plenković.

Istaknuo je da je dobra saradnja između Hrvatska i BiH kad je riječ o robnoj razmjeni, te da je Hrvatska drugi ulagač u BiH. Podsjetio je i da su reagirali na požare i slali kanadere.

To ćemo činiti i dalje”, naglasio je.

Kazao je i da žele da ozračje pred izbore bude što mirnije.

Spomenuo je i da su sutra pred otvaranjem Pelješkog mosta, te da vjeruje da će taj projekat dodatno osnažiti veze BiH i Hrvatske.

On je smišljen da protok roba kroz Neum bude manje opterećen nego je bio sada”, naveo je.

Hrvatski premijer se nalazi trenutno u Mostaru, a danas će obići i niz drugih gradova u Hercegovini.