Bh. dijaspora poručila Schmidtu: “Kapitulirate pred malom grupom nacionalista”

Iz nevladine inicijative BH United koja animira bh. dijasporu ističu kako je posao visokog predstavnika u BiH je pomoći društvu i institucijama da prevaziđu teško nasljeđe rata i funkcioniraju kao savremena demokratija.

Smatraju da posljednjim izmjenama izbornog zakona za koje se smatra da će nametnuti visoki predstavnik, u BiH se umjesto evropskih demokratskih principa uvode nepoznate kategorije kao što je “etnički cenzus” u izbornom procesu.

Time se i dalje cementiraju etničke podjele i razlike u političkim sistemima između entiteta Federacija BiH i entiteta Republika Srpska. Suštinski, predloženim izmjenama izbornog zakona visoki predstavnik samo u entitetu FBiH zagovara sektaška rješenja koja ne postoje i ne bi bila prihvatljiva u demokratskim zemljama Evropske Unije“, naglašavaju.

Mišljenja su da je Schmidt popustio pod nacionalističkim pritiscima te da time potencijalno dovodi BiH u situaciju produbljivanja etničke segregacije kojom se stvaraju uslovi za daljnje rušenje individualnih prava i sloboda građana BiH.

Posebno je razočaravajuće što je visoki predstavnik u BiH svoj prijedlog izmjena izbornog zakona predstavio baš u momentu kada je došlo do prevazilaženja blokada koje su sprečavale BiH da uđe u NATO i EU. Izmjene izbornog zakona koje je predložio su kapitulacija pred malom grupom nacionalista koji djeluju kao produžena ruka Vladimira Putina u BiH“, smatra bh. dijaspora.

BiH United zahtjeva od Christiana Schmidta da odustane od predloženih izmjena Izbornog zakona jer su predložene izmjene i pravno i etički neprihvatljive iz nekoliko razloga.

Ističu da je prvenstveno nepobitno utvrđeno da je u BiH počinjen genocid i masovni zločini širokih i sistematskih razmjera.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde su utvrdili da su genocid počinile vojska i policija RS-a, da Srbija nije učinila dovoljno da spriječi genocid u BiH, i da su ratno vodstvo Hrvatske, HDZ Hrvatske, HDZ BIH i tadašnje ‘Hrvatske Zajednice Herceg Bosna’ u udruženom zločinačkom poduhvatu radili na sistematskom uništenju ne-hrvatskog stanovništva u dijelovima BiH“, podsjećaju.

Smatraju neprihvatljivim prijedloge koji će jačati etničku segregaciju i diskriminaciju u BiH te nagraditi genocid i etničko čišćenje.

Pod dva, ako je potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma moglo biti opravdano sprečavanjem rata pa i po cijenu da se istim nagrade ratni zločini i genocid, nema opravdanja da se u BiH u 2022. godini uvode principi koje bi rado potpisali oni koji su osuđeni za masovne zločine jer se takvim izbornim promjenama negira građanska demokratija, naročito u FBiH (da državni nivo BiH i ne spominjemo)“, naglašavaju.

Za bh. dijasporu je neprihvatljivo da principi građanske demokratije vrijede u zemljama EU, a da istovremeno Schmidt predlaže izmjene Izbornog zakona kojima se u 2022. godini u BiH “cementiraju etničke podjele”.

Podsjećaju i da predloženim izmjenama zakona visoki predstavnik u BiH “efektivno anulira mnogobrojne presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura kao što su one u predmetima Sejdić i Finci, Azra Zornić i drugi”.

Kao jedna od globalnih mreža BiH dijaspore, BiH United zahtjeva od Bundestaga i njemačke Vlade da zaustave Schmidta od narušavanja evropskih i demokratskih principa u BiH.