Bisera Turković: “Saudijcima omogućiti boravak u BiH do 30 dana bez vize tokom ljeta”

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputilo je Vijeću ministara BiH hitan prijedlog izmjene i dopune Odluke o vizama kojim bi državljanima Saudijske Arabije bio omogućen dolazak u našu zemlju u trajanju do 30 dana bez vize tokom ljetnog perioda.

Razlog je da bi se omogućio daljni i ubrzani razvoj turističke saradnje.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković objavila je na svom Facebook profilu da su prošle godine ministri iz HDZ-a BiH glasali protiv tog prijedloga, čime je nanesena ogromna šteta turističkom sektoru.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je ponovo uputilo prijedlog da se turistima iz Saudijske Arabije omogući ulazak u BiH bez vize do 30 dana tokom ljetnih mjeseci, s obrazloženjem da bi liberalizacija viznog režima za državljane Saudijske Arabije imala povoljne efekte na privredu BiH u cjelini.

Zahtjevamo da se ovaj prijedlog hitno nađe na dnevnom redu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te da konačno prevlada ekonomsko razmišljanje, naglašavajući da liberalizacija viznog režima donosi korist svim građanima i državi i predstavlja najbolje rješenje za podršku turističkom rastu u Bosni i Hercegovini“, navela je Turković.

Podsjetila je da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine 2016. godine donijelo zaključak kojim se “daje suglasnost MVP BiH da pokrene postupak olakšavanja viznog režima za državljane Kraljevine Saudijske Arabije”.

Turković napominje da su susjedne zemlje donijele slične olakšice u cilju podrške turističkom sektoru u njihovim zemljama, te da su podršku privremenoj liberalizaciji viznog režimu ranije dale Vanjskotrgovinska komora BiH, turističke zajednice u BiH, hoteli, Međunarodni aerodrom Sarajevo, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i drugi.

Naglasila je da je Saudijska Arabija putem Saudijskog fonda za razvoj realizirala brojne privredne projekte u BiH među kojima su rekonstrukcije fakulteta, osnovnih i srednjih škola, opremanje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, pomoć bolnici u Mostaru, sanacija vodovoda pitke vode u Goraždu, Maglaju i Bužimu, podrška malim i srednjim preduzećima, podrška Fondu za stočarstvo, obnova i izgradnja stambenih objekata u povratničkim naseljima, povoljni krediti za obnovu i razvoj infrastrukture i brojni drugi projekti.

Turković je podsjetila da su Kraljevina Saudijska Arabija i BiH povezane Sporazumom o ekonomskoj, trgovinskoj, investicijskoj, tehničkoj, kulturnoj i sportskoj saradnji i Memorandumom o akademskoj saradnji između Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta “Kralj Saud”.