Christian Schmidt u Potočarima: “Osjećam teret neuspjeha međunarodne zajednice”

Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, obratio se danas tokom komemoracije u Potočarima povodom obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Kazao je da je dužnost da spriječiti da se ponovo nekome nanese bol kao što je slučaj sa Srebrenicom.

Osjećam teret neuspjeha međunarodne zajednice, neuspjeha da zaštiti one koji su bili izloženi onima koji su trebali biti ubijeni. Ništa od onoga što ću reći ublažiti će bol onih koji su izgubili svoje najmilije.

Ali možemo iskazati počast onima koji će biti ovdje ukopani to je naša sveta dužnosti. I da spriječimo da se ponovo desi nanošenje tog bola“, poručio je Schmidt.

Upozorio je na posljedice onima koji pokušavaju negirati ono što se desilo u Srebrenici i u okolini, onima koji poriču genocid, umanjuju broj žrtava.

Naveo je da je svaki zločin pažljivo dokumentovan, da je izgrađen memorijalni centar, da su počinioci kažnjeni.

Ovo, kaže, ne bi bilo moguće bez posvećenosti mnogih čiji su članovi porodica izgubili svoje živote.

Oni koji veličaju ratne zločince ugrožavaju napore za bolju budućnost, njihovo ponašanje mora biti prezreno. OHR će provesti svoju obavezu u skladu sa odlukama koje je donio“, naveo je Schmidt.

Poručio je i da svako mora raditi na očuvanju sjećanja na žrtve, one koji su nasilno stadale, čiji su životi ugašeni usljed mržnje.

Pokušaj da se promijeni smjer kazaljki na satu nikada ne može biti opravdan. Lekcije koje smo naučili u Srebrenici nikada ne smiju biti zaboravljene.

Moramo svi raditi u nastojanju da se ovo spriječi. Naše opredjeljenje da se više nikada ne ponovi moramo prenijeti budućim naraštajima. Mi u međunarodnoj zajednici također moramo biti složni u tome šta želimo“, zaključio je Schmidt.