Dino Mustafić o reakcijama iz RS na odluku Ustavnog suda: “Još su začuđeni kada se kaže necivilizovan entitet”

Dino Mustafić, bh. režiser i direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu, oglasio se na svom Twitter nalogu povodom jučerašnje odluke Ustavnog suda o stavljanju van snage Zakona o neprimjenjivanju odluke Valentina Inzka.

Odluka se odnosi na zabranu negiranja genocida, a Zakon o neprimjenjivanju je usvojen u NSRS.

Komentari na odluku Ustavnog suda BiH od strane zvaničnika RS-a na Inzkov zakon jeste odraz kakvo je to društvo. Tu zakone žele da kroje i presuđuju političari SNSD-a.

Oni su hodajući ‘bogovi’ mimo propisa, procedura, zakona… I kada se kaže necivilizovan entitet još su začuđeni“, napisao je Mustafić.

Dodik nakon odluke Ustavnog suda BiH: “Za RS ovakve odluke ne znače ništa”

Podsjetimo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik oglasio se povodom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud je proglasio neustavnim Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika u Republici Srpskoj koja se odnosi na negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca.

Ustavni sud BiH donosi političke odluke i u tim odlukama se poziva na praksu, a ne na Ustav BiH.

On time sam sebe poništava. Ustavni sud BiH je tu praksu uspostavio kršenjem Ustava a sad se poziva na nju. Takve odluke za Republiku Srpsku ne znače ništa”, napisao je Dodik na svom Twitter nalogu.

Podsjetimo, ovim je neustavan Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida i drugih ratnih zločina te veličanja ratnih zločinaca koji je Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila u julu 2021. godine.

Odlukom Narodne skupštine bile su stavljene van snage izmjene Krivičnog zakona koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Odluka je u petak saopštena na konferenciji za novinare u Brčkom, gdje je u četvrtak zasjedao Ustavni sud.

Zamjenik predsjednika Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman kazao je da je Ustavni sud riješio predmet koji je pokrenut zahtjevom sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika.

Ustavni sud je utvrdio da predmetni zakon nije u skladu sa Ustavom koji definira Bosnu i Hercegovinu kao demokratsku državu koja funkcionira na osnovu zakona i također standarda da se u BiH primjenjuje sistem slobodnih demokratskih izbora. Sud je utvrdio da ovaj zakon nije u skladu sa Ustavom”, rekao je Ćeman.

Dodao je da je ovaj zakon predviđao da će se u Republici Srpskoj prestati primjenjivati zabrane koje je nametnuo bivši visoki predstavnik.

S obzirom da je ovaj zakon usvojio i proglasio visoki predstavnik, postavilo se pitanje dopustivosti. Najkraće obrazloženo i kazano, Ustavni sud se vodio svojom ranijom praksom u nekim sličnim predmetima, jer je visoki predstavnik postupao kao zakonodavna institucija zamjenjujući nadležni organ, a to je u ovom konkretnom slučaju Parlamentarna skupština BiH, i to je državni zakon. Ustavni sud je utvrdio da sporni zakon u Republici Srpskoj prestaje važiti kada naša odluka bude objavljena u Službenom glasniku BiH”, pojasnio je Ćeman.

O zahtjevu sedam delegata iz Vijeća naroda Republike Srpske odlučivalo se na plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH, na kojoj je bilo prisutno svih devet sudaca i njih devet je dalo svoj glas.

Na pitanje novinara sucu Miodragu Simoviću kako su suci glasali, on nije mogao dati odgovor.

Ja vam ne mogu eksplicitno dati odgovor na to pitanje, jer sudije imaju pravo napisati izdvojeno mišljenje o neslaganju s odlukom ili da daju izjavu o neslaganju.

Nekada su sudije glasale protiv, ali nema ni mišljenja ni izjave o neslaganju. Odluka će biti objavljena na službenoj stranici Ustavnog suda te će biti dostavljena svima onima koji su učestvovali u ovom predmetu”, istaknuo je Simović.