Dino Mustafić: “Sa Bećirovićem u Predsjedništvu BiH ovo može da bude stabilna i progresivna država”

Bh. reditelj Dino Mustafić dao je podršku Denisu Bećiroviću, kandidatu SDP-a za člana Predsjedništva BiH.

Njegovo pismo podrške prenosimo u cjelosti:

“Nisam, već odavno, ‘član’ nijedne stranke. Međutim, ne mogu biti samo posmatrač već nastojim biti angažirani javni djelatnik koji smatra predstojeće izbore generacijskim pitanjem: da li ćemo potomstvu pružiti perspektivu sa evropskim integracijama kao građansko društvo ili ostati u civilizacijskom glibu sa etničkim autokratama?

Stoga ću dati svoj glas za Predsjedništvo BiH kandidatu ujedinjene opozicije Denisu Bećiroviću.

Previše dugo traje ova društvena agonija, životi nam prođoše kroz ovo raspamećivanje i siromašenje BiH od strane etničkih lidera i partija koji za taoce drže svoje narode u koje se kunu.

Zato ću s ovim na pameti i građanskoj savjesti napisati svoje veliko “za” za Denisa Bećirovića. Napominjem da bi takav izbor bio i historijska potvrda da većina građana BiH želi nesumnjivo građansku demokratiju jer bira kandidata iz građanske i multietničke partije.

Njegov izbor bi također značio da napokon sjedi u Predsjedništvu BiH iz reda bošnjačkog naroda neko ko će se zalagati za visoke kriterije u poštivanju ljudskih prava i sloboda, te za poštivanje međunarodnog prava i dijalog i suradnju kao glavnih instrumenata u odnosu među državama.

Sa njegovim izborom BiH može da bude stabilna i progresivna država, s bogatstvom etničke i kulturne raznolikosti i uspješnosti koju zaslužujemo po ljudskim i prirodnim potencijalima.

Denis prepoznaje tragediju kroz koju je BiH prošla i svojim javnim angažmanom potvrđuje da činjenična istina nema alternativu ako želimo razvijati kulturu povjerenja.

Mislim da je Denis Bećirović vrlo vrijedan i obrazovani mladi čovjek sa znanjem i ambicijama koji su utemeljeni u neospornoj radinosti.

Siguran sam da će izabrati jedan dobar put kojim se može društveno-politička situacija radikalno promijeniti.

Vjerujem da će to biti ujedinjeni politički program proevropskih i probosanskih stranaka koji su stali iza ove jedinstvene kandidature koja ujedinjuje opoziciju.

Sigurno je da ovakvo političko stanje u kojemu se nalazimo jeste teško izdrživo.

Sa izborom Denisa Bećirovića to će biti i generacijska šansa da se mijenja politički diskurs – jer mi trebamo dati šansu onima koji drugačije govore, koji su drugačije obrazovani i čiji odnos prema politici nije stranački uvjetovan, da ništa ne izvršavaju, već politički i etički djeluju u skladu s vlastitim znanjima i uvjerenjima”, poručio je Mustafić.