Dok druge zemlje štite građane, naši političari nude obećanja

Hrana, energenti, usluge, transport… sve je značajno poskupjelo. Inflacija guši stanovništvo.

Dok zemlje u regionu kuju planove i čine sve da zaštite građane od prekomijernih poskupljenja, vlasti u BiH još uvijek nisu uradile ništa po tom pitanju.

Odluke o regulisanju PDV-a i ukidanju akciza skupljaju prašinu u nekoj ladica institucija, prenosi BN TV.

Da je inflacija u BiH najviša u regionu govore podaci o stopi inflacije za mjesec maj. Tako je u BiH ona iznosila 14,4 posto, dok je u Srbiji znatno manja i iznosila je 10,4 posto.

Slično je i u susjednoj Hrvatskoj, gdje je stopa inflacije 10,8 posto. U Crnoj Gori je 11,7, dok je u Sloveniji stopa inflacije za maj mjesec bila najniža i iznosila je 8,1 posto.

Inflacija je vučna snaga razvoja, jer u normalnim uslovima pojavom inflacije pada kamatna stopa, a cijene robe rastu, ističe ekonomista Aleksa Milojević.

Međutim tada se pokreće investicioni ciklus, poveća se obim proizvodnje i na taj način se kriza rješava, kaže Milojević. A BiH ne može da se pohvali dobrim proizvodnim kapacitetima.

Kod nas nema izlaza iz krize, kod nas će kriza biti sve dublja i dublja, odnosno inflacija sve veća, zbog toga što mi nemamo monetarni mehanizam da pokrenemo investicioni ciklus koji bi povećao proizvodnju roba da se gasi inflacija, odnosno da se izlazi iz krize.

Naša je inflacija uvozna, mi nemamo vlastitih proizvoda ili su naši proizvodi skuplji od uvoznih, tako da je naša inflacija veća“, kaže Milojević.

Neshvatljivo je da se iz vlasti čuje da su pomogli građanima, kada nisu uradili ni jedan korak u tom pravcu, tvrdi narodna poslanica Jelena Trivić.

Ističe da je država prikupila znatno više sredstava od rasta cijena, nego što bi se odrekla ukidanjem akciza ili regulisanjem PDV-a, a donošenje tih odluka blokirali su, kako kaže, delegati SNSD-a u Domu naroda.

Cijene su najviše rasle za one proizvode koje građani najviše i svakodnevno troše, to su osnovne životne namirnice, i naravno da je taj udar bio najveći na najsiromašnije slojeve stanovništva jer oni najveći dio svojih kućnih budžeta troše upravo na ove vrste proizvoda.

Vi onda prosječnu stopu inflacije dobijete tako što je npr ulje poraslo na pet maraka, a recimo nije se mijenjala cijena odjeće i obuće i u prosjeku to i ne djeluje katastrofalno ta stopa inflacije, ali ona jest katastrofalna u smislu udara na kućne budžete stanovništva“, ističe Trivić za BN

U BiH nema kontrole inflatornih kretanja jer vlast neće da interveniše i da se odrekne dijela državnog dohotka u korist građana, kaže šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Miladin Stanić.

Zemlje u okruženju kontrolišu rast cijena, intervenišu sa robama iz robnih rezervi, ograničavaju rast cijena i suibvencionišu potrošnju nafte u privredi i tako dalje, logično je to tamo. Kod nas inače vlada tržišni haos, dozvoljeno je sve i svašta“, navodi Stanić.

Na početku rata u Ukrajini koji je uslovio inflatorn kretanja zabilježene su malverzacije, ističe Stanić.

Kaže dizel koji je uvožen po cijeni od 0,34 eura po litri, mogao je u maloprodaji uz marže koštati do marku i po, ali je prodavan po 3, tvrdi Stanić.