Dritan Abazović u Potočarima: “Genocid u Srebrenici nije počinjen nad Bošnjacima nego nad ljudima”

Premijer Crne Gore Dritan Abazović danas se u Potočarima tokom obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici obratio riječima “11. jula 1995. godine na ovom mjestu je ubijeno čovječanstvo“.

Ovo simbolično obilježavanje je samo sjećanje onoga koliko smo bili loši tada. I danas 27 godina nakon toga, na Balkanu i dalje žive mržnja, razdor, podjele.

Oni se na svu sreću ne manifestuju ratnim dešavanjima, ali zato politikama koji se manfestuju govorom mržnje i negacijom. Mi prošlost ne možemo da promijenimo, ali možemo budućnost“, rekao je Abazović.

Kako navodi, genocid nije počinjen nad Bošnjacima nego nad ljudima, nisu ga počinile vojske nego politike, i to politike zla, smrti i prevara.

Zato trebamo da mijenjamo stvari. Da učimo iz grešaka i da budemo dobri ljudi, da damo šansu pomirenju, pravdi i istini“, rekao je.

U ime Vlade Crne Gore uputio je najveći naklon svim žrtvama, te podršku porodicama žrtvama.

Milo Đukanović: “Politika odbijanja priznanja genocida u Srebrenici nije prestala”

Nijemi pred istinom da se pred našim očima desio genocid i da smo bili nemoćni da ga spriječimo. Ponizni pred žrtvama i njihovim porodicama i prijateljima, sa kojima dijelimo bol i danas 27 godina nakon srebreničkog masakra“, saopštio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas će biti obilježena 27. godišnjica genocida nad Bošnjacima koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine.

Zabrinuti pred saznanjem da politike negiranja zločina i odbijanja priznanja genocida u Srebrenici na ovim prostorima nikada nijesu utihnule. Odlučni da na naučenim lekcijama iz prošlosti, nikada više ne dozvolimo stradanja zbog različitosti i mržnje”, napisao je Đukanović na Twitteru.

Posmrtni ostaci 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici bit će ukopani danas na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.