Džindić: “Predložit ćemo da se sa 100 KM subvencioniraju računi za struju penzionerima s najnižim penzijama”

Federalni ministar industrije, rudarstva i energije Nermin Džindić potvrdio je da će predložiti da se sa 100 KM pet mjeseci subvencioniraju računi za električnu energiju građanima u stanju socijane potrebe.

Ministar je naveo da je prvobitno riječ o penzionerima s najnižim penzijama i korisnicima stalne novčane pomoći.

Na radnom sastanku koji sam imao s čelnicima dvije elektroprivrede u FBiH, Admirom Andelijom, direktorom Elektroprivrede BiH, i Marinkom Giljom, direktorom Elektroprivrede HZHB, utvrdili smo modele koje ću ispred Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva predložiti Vladi Federacije BiH, kao nastavak mjera pomoći građanima na ublažavanju posljedica inflacije, a u konkretnom slučaju se tiče subvencioniranja računa za električnu energiju.

Predložit ćemo da se sa 100 KM na pet mjeseci subvencioniraju računi građanima u stanju socijane potrebe. Riječ je o penzionerima s najnižom penzijom i korisnicima stalne novčane pomoći koji imaju izdata rješenja od nadležnih službi/centara za socijalni rad u FBiH“, naveo je Džindić.

Ministar je pojasnio i kako će ovo funkcionisati.

Dakle, korisnici kojima će biti subvencionirani troškovi električne energije imat će posebno iskazan iznos subvencije na računima.

Model do kojeg smo došli, a da je u ovom trenutku provodiv za dvije elektroprivrede, podrazumijeva donošenje izmjena već postojeće Odluke o provedbi mjera za smanjenje troškova električne energije kućanstvima i stimuliranju energetske učinkovitosti.

To u praksi znači da će u razdoblju od pet mjeseci, počevši od 1. jula pa do 30. novembra ove godine za korisnike subvencija na računu biti posebno iskazan iznos subvencije, koji maksimalno može iznositi 25,50 KM po računima EPBiH, odnosno 27 KM za EP HZHB, a u ovisnosti od utrošene električne energije.

Trenutno subvencioniranje koje Vlada FBiH provodi od 2011. godine podrazumijeva iznos subvencije od 5,50 KM kod EPBiH, odnosno 7 KM za EP HZHB. Osnovni kriterij za subvenciju je potrošnja električne energije, koja mora biti ispod prosječne (ispod 268 kWh mjesečno kod EPBiH, odnosno ispod 348 kWh mjesečno kod EP HZHB)“, napisao je Džindić na Facebooku.

Nermin Džindić sazvao sastanak s Vladom KS o zaštiti građana od posljedica poskupljenja gasa

Podsjetimo, ministar Džindić pozvao je predstavnike vlasti i nadležnih javnih preduzeća Kantona Sarajevo na sastanak u sjedištu Vlade Federacije BiH.

Sastanak je zakazan za petak, 22. jula, u cilju donošenja rješenja na zaštiti građana od posljedica poskupljenja gasa, izazvanog globalnim dešavanjima u Evropi i svijetu.

Na sastanak su pozvani Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Bisera Hadžialjević, direktorica “Energoinvesta”, Nihada Glamoč, direktorica “BH-Gasa”, Edis Baković, direktor “Sarajevogasa”, te Sejfo Ušanović, direktor “Toplana – Sarajevo”.

S obzirom na aktuelnu situaciju, smatramo neophodnim da građanima pomognemo konkretnim mjerama za smanjenje udara rasta cijena prirodnog gasa do kojih očekujemo da ćemo doći zajedničkim radom i konstruktivnim prijedlozima rješenja.

Kao jedinu tačku dnevnog reda sastanka predlažemo diskusiju i donošenje konkretnih i primjenjivih mjera za smanjenje efekata koje je prouzročio rast cijena prirodnog gasa na građane“, naveo je ministar Džindić u pozivu.

Inače, ministar Džindić izjavio je kako je neophodno da se zajedno s predstavnicima Kantona Sarajevo na koji se odnosi 80 posto ukupne potrošnje gasa u Federaciji, poduzmu zajednički napori da se pred grijnu sezonu pomogne građanima.

Na osnovu zahtjeva “Energoinvesta“, kao jedinog snabdjevača FBiH plinom, Vlada FBiH prošle sedmice dala je saglasnost za poskupljenje plina od 23 posto.

Rast cijena gasa predstavlja novi značajan udar na životni standard građana, ali je bio neizbježan, jer je posljedica zahtjeva ruskog ‘Gazproma’. Druga negativna stvar je rast kursa dolara i pad eura, s obzirom na to da ‘Energoinvest’ isporučeni plin plaća prema ugovoru s ‘Gazpromom’.

Ova odluka odnosi se na treći kvartal, a šta će se desiti do četvrtog kvartala, to danas niko ne zna. U entitetu RS cijena je povećana za nekih 16 posto, jer oni troše desetinu naše potrošnje“, izjavio je ministar Džindić.