I Ambasada Velike Britanije osudila zapaljivu retoriku Izetbegovića i Dodika

Ambasada Velike Britanije u BiH je podržala odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona te osuđuju zapaljivu retoriku koja se koristila zadnjih dana.

Kazali su da je to vrijedan korak ka jačanju transparentnosti izbora.

Ujedinjeno Kraljevstvo prepoznaje i podržava ključnu ulogu visokog predstavnika u BiH. Današnja odluka visokog predstavnika Šmita je vrijedan korak ka jačanju integriteta i transparentnosti izbora u oktobru. Slobodni i pravični izbori su temelj svake demokratije“, poručili su iz Ambasade Velike Britanije.

Osudili su zapaljive izjave lidera. Ovdje svakako da misle na izjave Bakira Izetbegovića o prebrojavanju vojske i Milorada Dodika koji je odgovorio na nju.

Ujedinjeno Kraljevstvo snažno osuđuje zapaljivu i opasnu retoriku koju su određeni pojedinci i lideri koristili zadnjih dana. Domaći politički lideri imaju jasnu odgovornost da rade zajedno na provođenju reformi i postignu kompromise u najboljem interesu BiH i njenih građana“, zaključili su iz Ambasade Velike Britanije.

Podsjetimo, ranije su i iz Ambasade SAD-a poručili da su šokirani i zgroženi jučerašnjim zapaljivim komentarima Bakira Izetbegovića, koji su predvidljivo pozvali na neodgovoran odgovor Milorada Dodika.

Osudili su i odgovor člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, navodeći da su građani BiH proživjeli brutalan rat prije 30 godina i da danas zaslužuju bolje od “lidera koji apeluju na etničke podjele i podstiču etničke tenzije.”

Šokirani smo i zgroženi jučerašnjim zapaljivim komentarima Bakira Izetbegovića, koji su predvidljivo prizvali neodgovoran odgovor Milorada Dodika. Prije 30 godina građani ove zemlje proživjeli su brutalan rat.

U 2022. godini oni zaslužuju bolje od lidera koji apeluju na etničke podjele i podstiču etničke tenzije. Građani BiH zaslužuju lidere koji će raditi na općem dobru i donositi teške odluke neophodne da BiH osigura svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici naroda“, navodi se u objavi američke ambasade na Twitteru.

Istinska posvećenost saradnji i kompromisu – a ne implicitna prijetnja pribjegavanjem nasilju – potrebni su za rješavanje problema ove zemlje, koji se pogoršavaju“, navodi se.

Podsjetimo, Izetbegović je u svom obraćanju govorio i o vojnoj snazi.

Prebrojali smo se – i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate”, bio je kratak Izetbegović govoreći o slučaju “najgoreg scenarija”.

Ipak, usudit ćemo se i reći da je gora ona da će mlade zamijeniti robotima…

Kako je kazao, zamijenit će ih tehnologijom, i to niti manje, niti više, nego robotima.

Mlade ljude koji odlaze ćemo morati u velikom mjeri nadoknaditi ‘high tech’ tehnologijama i robotikom. I oružane snage morat ćemo robotima poduprijeti, prije svega dronovima, odnosno letećim robotima“, kazao je Izetbegović.

Uslijedila je reakcija Dodika.

Nas Srbe niko neće prebrojavati, pa ni muslimani, ali treba da znaju da nas je dovoljno“, objavio je on na Twitteru.