Jasne poruke iz Europe: “Srebrenica je jedan od najmračnijih trenutaka naše historije”

Brojni europski zvaničnici oglasili su se danas povodom obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Tako su poslali jedinstvenu poruku da se radi o jednom od najmračnijih trenutaka u europskoj historiji, te da je potrebno osigurati kako se ovakvi zločini ne smiju ponoviti.

Dvadeset i sedam je godina prošlo od genocida u Srebrenici, jednog od najmračnijih trenutaka u modernoj europskoj historiji. Naša srca i misli su uz žrtve i njihove porodice. Ova tragična godišnjica je također podsjetnik: moramo raditi zajedno ka miru u Europi, ali i za Bosnu i Hercegovinu da postane dio Europske unije”, kazao je Michel.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde izrazila je solidarnost sa preživjelima i porodicama.

Danas odajemo počast i priznanje sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici iz 1995. i izražavamo solidarnost sa preživjelima i njihovim porodicama. Moramo zajedno djelovati kako bi osigurali da se genocidi i druga masovna zvjerstva nikad više ne ponove”, naglasila je Linde, prenosi N1.

Oglasio se i slovenski premijer Robert Golob.

Danas, kada obilježavamo 27. godišnjicu genocida u Srebrenici želio bih odati počast svim žrtvama i njihovim porodicama. Srebrenički genocid predstavlja jedan od najmračnijih dijelova naše zajedničke europske historije i nikada ne bi trebao biti zaboravljen”, naglasio je slovenski zvaničnik.

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu poručio je: ‘Nikada nećemo zaboraviti!’

Na 27. godišnjicu genocida u Srebrenici, crne mrlje na historiji čovječanstva, odajemo počast našim bošnjačkim braćama i sestrama mučenicima. Nikad nećemo zaboraviti”, naglasio turski ministar vanjskih poslova.

Zastupnica u britanskom parlamentu Rachel Hopkins se pridružila porukama kojima se odaje počast srebreničkim žrtvama, čiji su životi ugašeni zbog, kako je kazala, mržnje.

Danas obilježavamo 27 godina nakon genocida u Srebrenici, gdje je preko osam hiljada osoba ubijeno zbog etničke pripadnosti i vjere”, kazala je Hopkins.

Gradsko vijeće engleskog grada Gloucesetra kao i vlasti u Sunderlandu također su se oglasili su povodom godišnjice genocida u Srebrenici.