Foto: Pixabay (Ilustracija)

Koje su kazne ako vas policija u Hrvatskoj i zemljama EU uhvati da vozite auto u japankama?

S ljetnim mjesecima mijenjaju nam se i navike pa iz teških zimskih cipela ulazimo u komforniju obuću.

Međutim, kako je s vožnjom? Mnogi su spremni voziti s japankama ili bosonogi, a to nije dobro rješenje za prometnu sigurnost.

Kod otvorenih cipela kao što su japanke, papuče ili sandale postoji opasnost da se pedala zaglavi između cipele i stopala.

Europski autoklubovi napravili su istraživanje prometnih pravila u državama i prikupili saznanja o kažnjivosti takve vožnje, piše HAK Revija.

U Belgiji, Bosni i Hercegovini, Danskoj, Finskoj, Luksemburgu nema posebnih pravila o obući za vožnju ili bosonogoj vožnji. Dakle, sve je dopušteno.

U Češkoj Republici vozači osobnih vozila nisu posebno definirani, ali vozači gospodarskih vozila moraju imati cipele dok voze.

U Italiji, u koju često idemo, nema pravila, ali postoji problem u slučaju prometne nesreće – ako policijski službenik ustanovi da imate neadekvatnu obuću i to unese u zapisnik, osiguravajuća kuća može vam uskratiti isplatu.

U Njemačkoj, po zakonu, vozač mora učiniti sve da osigura sigurno upravljanje automobilom.

To se često interpretira kao preporuka da ne vozite u japankama, sandalama i natikačama koje sa stražnje strane nisu učvršćene te bosonogi.

Kažnjavanje nije definirano, ali je zato moguć gubitak dijela prava iz osiguranja – ako se dogodi prometna nesreća i ako je činjenica da vozač nije imao odgovarajuću obuću igrala određenu ulogu u tome.

U Španjolskoj je zabranjeno voziti s japankama na nogama ili bosonog. Kazna je 80 eura.

U Sloveniji nema izričite zabune, a uhvate li vas policijski službenici da vozite u japankama ili bosonogi samo će vas upozoriti da biste trebali imati čvršću obuću dok vozite.

U Mađarskoj nema pravila, odnosno ona nisu upisana u zakon, ali u slučaju nesreće vozač može biti proglašen odgovornim ako nije imao odgovarajuću obuću na nogama.

U Nizozemskoj nema posebnog teksta koji regulira obuću, policija vas ne može kazniti ako vozite u japankama, ali, dogodi li se nesreća, procjenjuju se svi detalji pa je moguće da i obuća igra ulogu u ustanovljavanju krivnje.

U Austriji vas također policija neće kazniti ako vozite s japankama ili bosonogi. Međutim, dogodi li se prometna nesreća, ako policija utvrdi da je nesreća mogla biti izbjegnuta s drugačijim tipom obuće – protiv vozača se može pokrenuti postupak.

U Velikoj Britaniji japanke i bosonoga vožnja nisu posebno precizirani, ali u Zakonu o sigurnosti prometa piše da vozač mora imati obuću koja ga neće omogućiti da upravlja vozilom na siguran način. Kazne su i do 5.000 funti – ako policijski službenik procijeni da nemate takav tip obuće.

U Hrvatskoj također nema posebnih pravila.

Istraživanja Austrijskog autokluba pokazala su da je vrijeme reakcije s japankama mnogo sporije nego s tenisicama na nogama, na primjer, a isto tako slabija je sila kočenja.

Pritom postoji i opasnost da vam se japanke zaglave na nekoj od pedala, a u prometu je brzina reakcije iznimno bitna, navodi HAK revija.

No, dodajmo da bi vam osiguranje i kod nas moglo praviti probleme ako se ustanovi da ste imali prometnu nesreću, a na nogama niste imali prikadnu odjeću. A japanke i šlape to svakako nisu!

Također, i Sud bi kao otegotnu okolnost mogao uzeti neopreznu vožnju u šlapama. A da ne govorimo da vozeći na taj način savljatesvoju i tuđu ‘glavu na bubanj’!