Foto: Arhiv

Milorad Dodik o fotografijama iz Bratunca: “Za smrt srpskih žrtava niko nije odgovarao”

Fotografije koje su postavili Boračka orgaiznacija Bratunac i tamošnja lokalna vlast, na kojima su se nalazili, kako su kazali iz Opštine Bratunac vojnici i civili srpske nacionalnosti koji su nastradali na tom području.

Načelnik Bratunca Srđan Rankić je ranije za Srnu kazao da su fotografije ubijenih Srba postavljene da ih vide međunarodni predstavnici kada budu dolazili na komemoraciju nastradalim Bošnjacima u Potočarima 11. jula.

Potom su fotografije po nalogu dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina, porodice poginulih žrtava rata uklonili sa javne površine.

O svemu se na Twitteru oglasio član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD, Milorad Dodik.

Fotografije ubijenih Srba na putu od Bratunca do Srebrenice ne bi trebalo da vrijeđaju nikoga, posebno ne potomke bošnjačkih žrtava. Oni bi čak najbolje mogli da shvate očaj srpskih porodica čiji su srodnici na njima. S razlikom da za njihovu smrt niko nikada nije odgovarao!”, napisao je Dodik.

Podsjetimo, mještani su se usprotivili uklanjanju te su fotografije postavili na ograde, što znači da su sad na privatnim posjedima.

Na terenu je bila i policija koja je osiguravala nesmetano odvijanje prometa.

Načelnik bratunačke opštine Srđan Rankić rekao je Srni da su fotografije postavili članovi porodica poginulih uz njegovu saglasnost i podršku s ciljem da se ukaže da su na ovom području stradali i Srbi i da su nad njima počinjeni zločini za koje, kako je kazao, niko nije odgovarao.

Prošlo je 30 godina a niko nije odgovarao za 3.267 ubijenih Srba od kojih je skoro polovina bilo civila koji su ubijeni u svojim kućama i dvorištima. Na ovaj način želimo da ukažemo da za ubijene Srbe nema zemaljske pravde”, kazao je Rankić.

On je istakao da je uputio pozive svim ambasadama i međunarodnim organizacijama u BiH da njihovi predstavnici dođu na obilježavanje 30 godina od srpskog stradanja, koje je održano 2. jula u Bratuncu, ali da se niko nije odazvao.

To govori o diskriminatorskom odnosu, o jednostranom gledanju na rat i žrtve u BiH, o boli koja se nanosi porodicama ubijenih Srba i o nepravdi koju dijeli međunarodno i pravosuđe BiH”, rekao je Rankić.

Nije odmah bilo jasno ko je na fotografijama, te ko ih je postavio i u koju svrhu.

Fotografije su bile postavljene tačno 2,2 kilometra od Memorijalnog centra Potočari na području Općine Bratunac.