Na putu prema Potočarima fotografije ubijenih Srba na privatnim posjedima

Policijski službenici u Bratuncu preduzeli su sve radnje u skladu sa zakonom te naredili uklanjanje fotografija s magistralnog puta koji vodi prema Potočarima.

Fotografije su sada premještene na privatne posjede, tačnije u dvorišta kuća koje se nalaze pored puta.

Podsjetimo, fotografije su postavljene na inicijativu Boračke organizacije Bratunac i lokalne vlasti Bratunca

Prošlo je 30 godina a nitko nije odgovarao za 3.267 ubijenih Srba od kojih je skoro polovina bilo civila koji su ubijeni u svojim kućama i dvorištima. Na ovaj način želimo da ukažemo da za ubijene Srbe nema zemaljske pravde”, rekao za Srnu načelnik Bratunca Srđan Rankić nakon što su fotografije ubijenih Srba postavljene na dijelu puta ka Memorijalnom centru u Potočarima.

Podsjetimo, mještani su se usprotivili uklanjanju te su fotografije postavili na ograde, što znači da su sad na privatnim posjedima.

Na terenu je bila i policija koja je osiguravala nesmetano odvijanje prometa.

Načelnik bratunačke opštine Srđan Rankić rekao je Srni da su fotografije postavili članovi porodica poginulih uz njegovu saglasnost i podršku s ciljem da se ukaže da su na ovom području stradali i Srbi i da su nad njima počinjeni zločini za koje, kako je kazao, niko nije odgovarao.

Prošlo je 30 godina a niko nije odgovarao za 3.267 ubijenih Srba od kojih je skoro polovina bilo civila koji su ubijeni u svojim kućama i dvorištima. Na ovaj način želimo da ukažemo da za ubijene Srbe nema zemaljske pravde”, kazao je Rankić.

On je istakao da je uputio pozive svim ambasadama i međunarodnim organizacijama u BiH da njihovi predstavnici dođu na obilježavanje 30 godina od srpskog stradanja, koje je održano 2. jula u Bratuncu, ali da se niko nije odazvao.

To govori o diskriminatorskom odnosu, o jednostranom gledanju na rat i žrtve u BiH, o boli koja se nanosi porodicama ubijenih Srba i o nepravdi koju dijeli međunarodno i pravosuđe BiH”, rekao je Rankić.

Nije odmah bilo jasno ko je na fotografijama, te ko ih je postavio i u koju svrhu.

Fotografije su bile postavljene tačno 2,2 kilometra od Memorijalnog centra Potočari na području Općine Bratunac.

Milorad Dodik o fotografijama iz Bratunca: “Za smrt srpskih žrtava niko nije odgovarao”

O svemu se na Twitteru oglasio član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD, Milorad Dodik.

Fotografije ubijenih Srba na putu od Bratunca do Srebrenice ne bi trebalo da vrijeđaju nikoga, posebno ne potomke bošnjačkih žrtava. Oni bi čak najbolje mogli da shvate očaj srpskih porodica čiji su srodnici na njima. S razlikom da za njihovu smrt niko nikada nije odgovarao!”, napisao je Dodik.