Potvrđeno/ Avion koji se srušio prevozio oružje za bh. kompaniju u poljskom vlasništvu

Poljska kompanija za trgovinu oružjem Metalexport-S stoji iza pošiljke od 11,5 tona municije koja se iz Srbije prevozila u Bangladeš transportnim avionom Antonov An-12 koji se srušio ovog meseca u blizini grčkog grada Kavale, otkriva BIRN.

Broker u ovom poslu, u kojem je krajnji korisnik municije Ministarstvo odbrane Bangladeša, bh. kompanija “BA-Metalexport” iz Sarajeva, u vlasništvu je poljske firme “Metalexport-S”.

Tako je, mi smo 100 posto u vlasništvu poljske firme. Oni vode posao, a mi smo zaduženi za ovu oblast”, rekao je za BIRN Alen Đuzel, direktor kompanije u BiH.

Đuzel demantuje špekulacije koje su nastale jer je avion Antonov An-12, kojim je roba prevožena, vlasništvo ukrajinske kargo aviokompanije “Meridian”, da je oružje bilo namenjeno Ukrajini.

Sporazum sa Bangladešom potpisan je 2021. godine, prije nego što je rat u Ukrajini počeo”, rekao je Đuzel.

Lanac kompanija uključenih u posao je još duži – srbijanska fabrika oružja “Krušik”, u državnom vlasništvu, proizvođač je municije, dok je srbijanska privatna kompanija “Valir”, koja je bila odgovorna za teret, dobila srbijansku izvoznu dozvolu za Bangladeš u ime bh. kompanije.

Na pitanje zašto je “BA-Metalexport” išao preko kompanije “Valir” i nije direktno poslovao sa Krušikom, Đuzel odgovara da to nije bilo moguće i da se moralo ići preko brokera.

Ministarstvo odbrane Bangladeša je naš kupac. Nismo mogli da kupimo direktno iz fabrike, jer oni imaju svoje brokere. ‘Valir’ je bio broker, ponudili su nam ono što nam treba”, kazao je on.

Antonov je prevozio 60mm M62 minobacačke metke za obuku, 82mm M62 minobacačke metke za obuku i 82mm M67 minobacačke rakete proizvođača “Krušik”.

Grčke vlasti i dalje istražuju nesreću koja se desila 17. jula i u kojoj je poginulo osam članova posade.

Prve špekulacije da Srbija izvozi oružje u Ukrajinu demantovao je, odmah nakon pada aviona, srbijanski ministar odbrane Nebojša Stefanović, koji je rekao da je jedina veza sa Ukrajinom činjenica da je ukrajinska kompanija “Meridian” vlasnik aviona koji je prevozio teret srbijanske proizvodnje.

Kupac je bilo Ministarstvo odbrane Bangladeša, kao potpuno ovlašteni krajnji korisnik. Let je imao sve uredne dozvole i sve je bilo u skladu s međunarodnim propisima”, izjavio je Stefanović za medije 17. jula.

Ministarstvo trgovine telekomunikacija i turizma Srbije objavilo je izvoznu dozvolu, iako na dokumentu stoji ‘poverljivo’, kako bi pokazalo da nije bilo protivzakonitih radnji.

BIRN je došao do sertifikata krajnjeg korisnika potpisanog 23. septembra 2021. godine, iz kojeg se vidi da su Oružane snage Bangladeša kupac robe.

Dokument je u ime Bangladeša potpisao Waker Uz Zaman, general-pukovnik divizije oružanih snaga. Prvobitni ugovor je potpisan 29. juna 2021. godine.

BIRN je došao do sertifikata krajnjeg korisnika potpisanog 23. septembra 2021. godine, iz kojeg se vidi da su Oružan snage Bangladeša kupac robe
BIRN je došao do sertifikata krajnjeg korisnika potpisanog 23. septembra 2021. godine, iz kojeg se vidi da su Oružan snage Bangladeša kupac robe

BIRN je došao do sertifikata krajnjeg korisnika potpisanog 23. septembra 2021. godine, iz kojeg se vidi da su Oružan snage Bangladeša kupac robe.

Srbijanska kompanija “Valir” platila je za municiju fabrici “Krušik” ukupno 602.790 američkih dolara, saznaje BIRN.

Na pitanje BIRN-a kako se isplatilo prevoziti ovu relativno malu količinu oružja avionom, direktor kompanije “BA-Metalexport” odgovara da je bilo neophodno ispoštovati rok dogovoren sa Bangladešom.

Problemi sa transportom u svetu su ogromni. Jedan kontejner poslat brodom je 150.000 evra, tako da to nismo mogli da uradimo. Bangladeška strana je pristala da se pošalju dve pošiljke avionom”, ističe Đuzel.

Antonov, koji se srušio, bio je star 50 godina. Proizvodnja ovih aviona iz doba Sovjetskog Saveza prestala je 1973. godine, ali ih i dalje koriste kargo operateri u raznim zemljama.

Prema grčkoj Upravi za civilno vazduhoplovstvo, nakon ulaska u grčki vazdušni prostor, pilot Antonova je obavestio kontrolore letenja da je došlo do požara u jednom od motora aviona.

Pilot je zatražio hitno sletanje u Kavali, što mu je odobreno, ali je ubrzo avion nestao s radara.