Poznat datum početka suđenja Asimu Sarajliću i drugima

Suđenje Asimu Sarajliću, Sabahudinu Delaliću i Muhamedu Šehoviću, optuženima za davanje dara i drugih oblika koristi, počet će 24. augusta čitanjem optužnice u Općinskom sudu u Sarajevu, rečeno je na statusnoj konferenciji.

Tužilaštvo je za dokazni postupak u ovom predmetu najavilo saslušanje tri svjedoka, tri vještaka i izvođenje 64 materijalna dokaza.

Tužiteljica Lejla Kurtanović kazala je da joj je za direktno saslušanje svjedoka potrebno po jedan sat, dok materijalne dokaze smatra da će uspjeti izvesti za ukupno dva ročišta.

Suđenje za izjašnjenje o krivnji je odgađano dva puta zbog lažne dojave o bombi, što je dodatno usporilo tok suđenja, te je zbog ekonomičnosti istoga Općinski sud u Sarajevu pozvao na efikasniju odbranu, jer se postupak treba okončati u okviru godine dana od podizanja optužnice.

Općinski sud u Sarajevu krajem decembra prošle godine potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Sarajlića i ostalih, a krajem maja ove godine izjasnili su se da nisu krivi za krivično djelo “davanje dara i drugih oblika koristi”.

Optužnicom se terete da su od 20. do 25. februara 2020., posredstvom Šehovića, ugovorili sastanak sa delegatom za Izbornu skupštinu Stranke demokratske akcije (SDA) Velidom Tvrtkovićem, prije zakazanih unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalne organizacije SDA Sarajevo, koji su bili planirani za 26. februar 2020. i kojim su predloženi kandidati bili članovi Semir Efendić i Fikret Prevljak.

Sarajlić je, kako se navodi u optužnici, u tom periodu bio član Predsjedništva, odnosno potpredsjednik SDA, Delalić član Izvršnog odbora Općinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo, a Šehović je nekadašnji tehnički sekretar stranke.

Odbrane nisu iznosile plan odbrane, navodeći da će se pridržavati vremena koje je tražilo i Tužilaštvo za direktno ispitivanje, a da će dokazni materijal i prijedlog svjedoka dostaviti nakon što Tužilaštvo završi svoj dokazni postupak.

Suđenje će se nastaviti 24. augusta, kada je planirano čitanje optužnice.