Respiratorskoj mafiji presuda tek krajem godine

Suđenje kriminalnoj organizaciji s optuženim Fadilom Novalićem na čelu, u aferi “Respiratori”, teškoj 10,5 miliona KM, bit će nastavljeno tek sredinom oktobra.

To znači da proces neće biti okončan prije izbora, 2. oktobra, čemu se optuženi premijer uveliko nadao, misleći da bi pred izbore mogao biti oslobođen.

Radi se o jednoj od najvećih kriminalnih afera poslije rata, a Novalić i njegova družina, da stvar bude gora, pljačku državnog novca osmislili su u jeku pandemije koronavirusa.

Pod krinkom da želi spasiti živote građana, Novalić se našao na čelu kriminalne organizacije, koja je, umjesto da pomogne, zavukla ruku u narodnu kasu.

Osim toga, najavljeno je da su u pitanju preskupi respiratori, a, zapravo, oni nisu ni namijenjeni za bolničke ustanove, zbog čega već dvije godine sakupljaju prašinu, prenosi Avaz.

Osim premijera FBiH Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić.

Glas Sebije Izetbegović

Kada je u pitanju ovaj proces, Novalić, na suđenju zbog kriminala u aferi “Respiratori”, nije prepoznao “ženski glas” koji govori kakvi će se respiratori kupiti, iako su svi prepoznali i znaju da se radi o Sebiji Izetbegović, direktorici KCUS-a i supruzi Bakira Izetbegovića.

Šefe, čujte se Vi sa Sebijom direktno oko cijene respiratora“, stoji u poruci koju je Kalajdžić 18. marta 2020. godine uputila Novaliću.

Da je u startu teško kompromitiran, govori i podatak da je Novalić svoj mobitel, kada se zahuktala istraga, a u jeku najveće pandemije, kada su granice bile zatvorene, poslao iz BiH u Austriju na zamjenu…