Foto: Pixabay/ Sarajevska sehara

Rusija proglasila Hrvatsku i Sloveniju neprijateljskim zemljama

Rusija je dodala Hrvatsku, kao i Grčku, Dansku, Sloveniju i Slovačku na spisak neprijateljskih stranih država.

Dekret je potpisao Mihail Mišustin, saopštila je u petak press služba ruske vlade piše Interfax.com, a prenosi Jutarnji list.

Na listi neprijateljskih država Rusije od marta se nalazi i Evropska Unija, Velika Britanija, Ukrajina, Crna Gora, Švicarska, Albanija, Andora, Island, Lihtenštajn, Monako, Norveška, San Marino, Sjeverna Makedonija, Japan, Južna Koreja, Australija, Savezne Države Mikronezije, Novi Zeland, Singapur i Tajvan.

Sjedinjene Američke Države i Češka na listi se nalaze još od marta 2021. godine.

Još u junu 2018. godine ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim je ovlastio vladu da uvede protumjere protiv zemalja za koje se utvrdi da su sudjelovale u “neprijateljskim” akcijama protiv Rusije.

Navedene protumjere uključivale su ograničenja uvoza i izvoza, suspenziju ili prekid međunarodne saradnje ili privatizaciju državne imovine.

Rani nacrti popisa uključivali su čak deset zemalja, ali na konačnoj listi koja je izašla u martu 2021. bile su samo dvije države: Sjedinjene Države i Češka.

Nakon invazije na Ukrajinu broj država koje su se našli na spisku znatno se proširio, a posljednjim dekretom kao neprijateljska država specificirana je i Hrvatska, premda je praktička kao članica EU na listi još od marta.

Vjeruje se da ovim činom Rusija želi dodatno naglasiti kojim državama u EU posebno zamjera njihove političke odluke.

Dužnici iz zemalja koji su se našli na spisku neprijateljskih zemlja morali su otvoriti poseban bankovni račun u ruskoj banci za primanje isplata u ruskoj valuti, rubljima, umjesto u nekoj drugoj međunarodnoj valuti.

Osim toga, svi novi korporativni poslovi između ruskih kompanija i subjekata u zemljama sa spiska neprijateljskih zemalja morali su potražiti odobrenje vladine komisije.