Saznajemo/ Otac mladića koji se slikao na mezaru pozdravlja se “nacističkim pozdravom”

Prvobitno je prije dva dana šokirala javnost priča o mladiću, tačnije maloljetniku, koji se fotografisao na mezaru nedavno preminule starice u čučećem položaju uz natpis “Gazi po balijama”.

Zatim je sve šokirao, ali pozitivno, odgovor i postupak njegovog oca Romea Biokšića koji se ponio kao pravi staratelj objašnjavajući da njegov sin nije tako odgajan, a zatim ga odvodeći i da oda počast starici na mezaru i položi cvijeće uz izvinjenje njenom unuku Aneru Gosti.

Dok je prvo na društvenim mrežama pokušao da objasni da njegov sin nije tako odgajan, jer nije ni on, do portala Sarajevska sehara došla je fotografija na kojoj se nalazi upravo on pozdravljajući se “Hitlerovim pozdravom”, poznatijim kao “nacistički pozdrav”.

Opis fotografije glasi “Malo nas je, ali nas ima”.

Foto: Sarajevska sehara
Foto: Sarajevska sehara

Dragi prijatelji Bošnjaci i svi ostali jutros na nedjeljno jutro umjesto da uz kavu razmišljam gdje i kako provesti ovaj dan odmora u tjednu ja se budim iz sna i nailazi na mene jedna jako ružna scena ne znam da li bi mi ikada i u snu došla, jedna scena na koju me trnci po čitavom tijelu dok ovo pišem prolaze.

Radi se o tome da je moje malodobno dijete uradilo jedan sramotni, poražavajući, osuđujući čin zajedno sa još jednom malodobnom osobom koja ga je slikala na Haremu Raštani na mezaru od Rahmetli osobe Hurije Dumpor na kojem poziva da se gaze Balije“, pisao je u nedjelju Romeo.

Dalje dodaje da on nije nacionalistički odgojen, iako ova fotografija nešto drugačije govori…

Šta reći nakon ovoga unaprijed navedenog čina već isti osuditi na sve moguće načine, svi moji prijatelji Bošnjaci koji me poznaju znaju kao prvo da JA nisam nacionalistički odgojen niti nastrojen oni koji me ne poznaju osuditi će i pozvati se na kućni odgoj.

Kako nisam odgajan od strane svojih roditelja da mrzim i dijelim ljudska bića na ova ili ona sve sam to prenosio na svoje dvoje djece koja su djeca iz mješovitog braka oca Hrvata, majke Bošnjakinje“, napisao je tada Romeo Biokšić.

Čini se da njegov odgovor i potez nije baš očarao sve Bošnjake obzirom da su nam proslijedili fotografiju na kojoj pozira s “nacističkim pozdravom”.

Inače taj pozdrav jeste pozdravna gesta koju su koristili članovi njemačke Nacističke stranke kako bi iskazali odanost svome vođi Adolfu Hitleru.

“Hitlerov pozdrav” nastao je po uzoru na rimski pozdrav, koji je u Italiji 1920-ih godina uveo Benito Mussolini kao simbol fašističkog pokreta.