Schmidt rekao da će nametnuti samo tehničke izmjene: “Sve je ovo posljedica dogovora SDA-HDZ”

Završen je sastanak političkih lidera u zgradi OHR-a u Sarajevu o odlukama koje će nametnuti Visoki predstavnik u BiH povodom tehničkih izmjena Izbornog zakona.

Kako je kazao Predrag Kojović, lider Naše stranke, Schmidt će pustiti stranke da se dogovore.

Ja sam pitao Visokog predstavnika, rekao je: Ja ću vas pustiti da se pokušate dogovoriti dok budem mislio da to ima smisla i da vi stvarno pokušavate. Na moje pitanje da li bi njegova godina došla usred kampanje, ili bi još gore došla u trenutku kada se prebroje izbori.

Zamislite situaciju da opozicija uspije obezbjediti šest poslanika u svakom klubu naroda i da se onda par dana nakon toga broj pomjera na osam ili tako nešto”, kazao je Kojović.

Moram reći od prvog susreta kada sam pričao sa Visokim predstavnikom, stvarno me impresionirao kao čovjek, intelektualac i političar. Ovo vikanje o kojem je govorio moj kolega Konaković mi je pokazalo da unutra živi jedan čovjek koji ima vrlo dobre namjere prema BiH. Mislim da je odluka koju je danas donio da ide samo sa tehničkim dijelom je vrlo mudro u ovom trenutku”, dodao je i kazao:

Mi smo od početka prinuđeni da se dogovaramo sa ljudima koji se ne žele dogovarati”.

“Jasno je rečeno da će se nametnuti odluka ako se ne dogovorimo”

Nermin Nikšić, lider Socijaldemokratske partije (SDP) bio je jedan od predstavnika političkih stranaka koji su danas na sastanku sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom razovarali u zgradi OHR-a o izbornoj reformi.

Nakon protesta i burnih reakcija na najave nametanja izmjena Izbornog zakona, sastanak je danas održan s početkom u 13:00 sati, a Nikšić je rekao da je Schmidt od predstavnika stranaka tražio da moraju raditi na prevazilaženju govora mržnje i drugim rješenjima koja sada neće biti predmet donošenja odluke.

Također je jasno rečeno da ne odustaje od mogućnosti nametanja odluke kada procijeni da je potrošeno puno vremena u kojem mi nismo bili u stanju da se dogovorimo. Koje je to vrijeme, koji je to period ne znam.

Moram reći kada smo razgovarali telefonom da to predstoji nama najesen nakon izbora, ali ne mogu sada tvrditi da je to niti da je to neki drugi rok, vidjet ćemo.

Dakle, mogu reći da sam zadovoljan činjenicom da ipak nismo i nećemo imati odluku visokog predstavnika koja će uvesti novu diskriminaciju i podjelu u BiH i za sada se bazira samo na transparentnost izbornog procesa. Ta odluka će biti danas”, poručio je Nikšić.

“Sve što se dešava na političkoj sceni je posljedica dogovora SDA-HDZ”

Predsjednik Naroda i pravde Elemedin Konaković je kazao da je “ovo što se dešava na političkoj sceni produkt sporazuma HDZ-a i SDA.”

Sve što se dešava na političkoj sceni je posljedica dogovora SDA i HDZ. SDA potpisuje legtimno predstavljanje i HDZ se vezući kroz “Mostarski sporazum” i lobiranja na međunarodnoj sceni traži konačni cilj.

Radujem se jednistvu političkih partija osim SDA koja je pokušala ukrasti šou na prosvjedima. Malo kao čovjek likujem jer trpimo kritike zbog odlaska u Neum. Međunarodna zajednica kaže da moramo razgovarati”, kaže Konaković.

Kazao je da je na sastanku Schmidt vikao i lupao po stolu i da se vidi da ima emocije i dlučnosti što je ohrabrujuće.

Ne treba baciti pod noge odluke prijašnje koje su nam bile od koristi, odbranili smo trenutačno nešto što je bio dogovor HDZ i SDA. On mudro čeka vrijeme da se dogovorimo. Poredili su ga neki sa nacistima i to ga je povrijedilo. Kolega Kojović je postavio konkretna pitanja i on je rekao da će raditi na integritetu izbornog procesa i ako ne bude dogovora da će donijeti neke odluke“, kaže Konaković.

Zadovoljnji su što neće biti izmjene Izbornog zakona u ovom trenutku i da to vide kao svoju pobjedu.