SDA prijavila cijelu opoziciju CiK-u zbog skupa podrške Denisu Bećiroviću

Stranka demokratske akcije (SDA) prijavila je opoziciju zbog skupa na Ilidži koji je održan 3. jula.

Na ovom skupu 11 stranaka opozicije održalo je konvenciju pod nazivom “Ujedinjeni za slobodnu BiH”, na kojoj je podržan zajednički kandidat za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

No, SDA je zasmetalo održavanje ovog skupa, zbog čega su uputili žalbu Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) i prijavili sve stranke koje su učestvovale – od SDP-a, SBB-a, NiP-a, Naše stranke, BPS-a, NES-a, PDA…

U žalbi je navedeno da je održan politički skup stranaka koje podržavaju kandidaturu Bećirovića za člana Predsjedništva BiH, kao i da je direktan prijenos bio na TVSA, piše Avaz.

U SDA smatraju da je direktan prijenos ovog skupa prekršio brojne odredbe Izbornog zakona iz poglavlja 16.

SDA, naime, traži od CIK-a da pokrene postupak po službenoj dužnosti. Kao dokaze su priložili printscreenove s portala i TVSA.

Međutim, u odgovorima opozicije navedeno je da je ovakva žalba neosnovana.

Ali pitanje je kako će CIK odlučiti po prigovoru SDA, jer prema navodima dobro upućenih ali i opozicionih političara, iz CIK-a ne kriju naklonost prema SDA ali i DF-u.

S te strane pesimizam u opoziciji je opravdan u vezi poštene i fer odluke CIK-a.

U odgovoru SDP-a CIK-u, koji je uputio lider ove stranke Nermin Nikšić, navodi se da iz citiranih zakonskih odredbi, kao i citiranih odredbi podzakonskog akta Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine jasno i nedvosmisleno proizlazi da je predmetna konvencija u cijelosti održana u skladu sa zakonom, s obzirom na to da nije bilo plaćenog oglašavanja bilo kojem elektronskom ili printanom mediju, uključujući TVSA.

U skladu s pozitivnom demokratskom praksom i principom transparentnosti djelovanja, mediji su pozvani da prisustvuju događaju, a kao organizatori nismo angažirali niti platili angažman nijednog pojedinačnog medija, niti je bilo koji medij tražio našu saglasnost za prenošenje konvencije uživo.

Napominjemo da je takva praksa i prilikom održavanja konferencija za medije, kada je uobičajeno da pojedini mediji vrše prijenos događaja uživo bez traženja posebne saglasnosti organizatora. Također, nejasno je zašto je traženo izjašnjenje Denisa Bećirovića, s obzirom na to da konvencije nikada ne organiziraju pojedinci, nego politički subjekti.

Dakle, uzimajući u obzir da SDP BiH nije platio angažman medija niti je na drugi način angažirao bilo koju medijsku kuću, uključujući TVSA, da vrši prijenos navedenog događaja, tj, konvencije, očigledno je da je podnesena prijava Stranke demokratske akcije neosnovana te pozivamo Centralnu izbornu komisiju da je odbaci kao takvu“, stoji u odgovoru.

Ovdje se, kako stvari stoje, postavlja pitanje zašto CIK, po službenoj dužnosti, ne reagira i traži izjašnjenje Bakira Izetbegovića i Žaljka Komšića, koji stalno organiziraju tribine po inozemstvu i troše državne resurse, od VIP salona, goriva za automobile Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i dnevnica s računima za spavanje vozača, tjelohranitelja…

Na ove očite stranačke aktivnosti CIK još nikada nije reagirao, a pitanje je i hoće li, piše Avaz.