Šefik Džaferović: “Dodik je poražen u Predsjedništvu BiH”

BiH će prvi put imati priliku da aplicira za ovu treću generaciju IPA 3 fonda koji iznosi 14,2 milijarde eura, istakao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

On je gostujući u Dnevniku D na FTV kazao da sve zavisi od inicijative s naše strane.

Ovo je okvirni sporazum. Bit će potrebno zaključiti za svaku oblast posebne sporazume. Oni se odnose na podršku državama aspiranticama i onim koje su kandidati za članstvo u EU, za pomoć njihovim institucijama u oblastima vladavine prava, funkcioniranja institucija, zaštite ljudskih prava, dobre uprave.

Dakle, radi se o jednom vrlo važnom projektu koji iznosi 14,2 milijarde eura za sve države i koliko će BiH iz toga povući sredstava zavisi od konkretnih projekata i inicijative koja će dolaziti sa naše strane.

Prije nekoliko dana sam dobio pismo iz Delegacije Evropske komisije vezano za taj sporazum i odmah nakon što je to stiglo ja sam to smatrao hitnim poslom, zakazao sam vanrednu sjednicu Predsjedništva koja je danas održana i Predsjedništvo BiH je uradilo svoj dio posla. Cilj je da se do godišnjih odmora ovo odobri i u Parlamentu BiH“, kazao je Džaferović.

O zasjedanju kaže da je bila jedna specifična situacija.

Obavili smo sjednicu telefonski, kao i mnogo puta do sada, uz pisane saglasnosti vezano za ovaj dokument. Inače, danas su opravdano odsutni bili oba druga dva člana Predsjedništva. Dodik inače dolazi na sjednice redovno, zauzima i prezentira stavove koji su nakaradni doduše, ali to radi na jedan način koji me remeti red u radu Predsjedništva“, dodao je.

Navodi da se u Briselu desio jedan uobičajeni sastanak.

Što se gospodina Izetbegovića sastanak je održan sa predsjednikom stranke i članom Kolegija Doma naroda PSBiH. Dakle predsjednikom stranke koja ima zastupnike u Predstavničkom domu, delegate u Domu naroda i čovjeku koji je jedan od trojice ključnih ljudi u državnom Domu naroda. Ne postoje vođe naroda u BiH.

I gospodin Izetbegović cijelo vrijeme upozorava javnost i one koji pokušavaju iz svega toga da izvuku neke jeftine, populističke, političke poene kao gospodin Bećirović. Dakle gospodin Izetbegović je rekao da to ne može biti sastanak njih trojice sa Varhelyjem. Može biti sastanak njega kao predsjednika SDA i člana Kolegija Doma naroda sa Varheljijem na tome se sve i završilo. I tako je i bilo.

Otišao je, razgovarao je jedan na jedan i rekao šta je rekao nakon tog sastanka. Čuli smo kakve su poruke. Ja mislim da treba uvijek da razgovaramo i naravno treba izbjegavati te zamke koje se u datom trenutku mogu učiniti kao zamke. Što se tiče gospodina Izetbegovića ja sam sasvim siguran, jer znam, razgovarao sam sa čovjekom, stvari stoje ovako“, zaključio je Džaferović.