Tokom vikenda vršene kontrole u Mostaru, Neumu, Stocu i Jablanici, zatečeno 49 radnika na crno

Porezna uprava Federacije BiH je u dane vikenda (15.-17. jula 2022. godine) na području Neuma, Stoca, Mostara i Jablanice izvršila 124 inspekcijske kontrole tzv. akcije.

Obuhvaćeni su bili porezni obveznici koji obavljaju djelatnost hotelijerstva, izdavanja soba i apartmana, trgovine, ugostiteljstva, pekarstva i ostale uslužne djelatnosti.

Cilj kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave su otkrili 49 neprijavljenih radnika, 35 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 19 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 20 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja zapečaćeno je 10 objekata i podneseno je 69 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 126.800 KM.

Porezna uprava Fedearcije BiH obavještava porezne obveznike da će se aktivnosti inspekcijskog nadzora koje su započete na navedenom području nastaviti i u narednim danima, uključujući i dane vikenda i poziva porezne obveznike da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Porezna uprava zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika i posluju u skladu s poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja”, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.